Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 januari 2019

5 fakta om talgoxen

Talgoxen är fågelbordets vanligaste gäst. Här är fem – kanhända – okända fakta om denna fågelkändis!

 Talgoxen är en smart liten tuffing som det har forskats en hel del kring.
Talgoxen är en smart liten tuffing som det har forskats en hel del kring. FOTO: Istock

Talgoxen är en av våra vanligaste småfåglar och har hamnat på första plats under flera år i den årliga räkningen av Vinterfåglar inpå knuten.

Men den är en ovanligt tuff och smart överlevare till småfågel – som det forskats en hel del kring!

5 oväntade fakta om talgoxen

1. Talgoxen är ovanligt smart

Talgoxar kan vara lika smarta som kråkfåglar visar en studie vid Lunds universitet. Forskarna lade frestande mjölmaskar inuti genomskinliga plaströr.

Och 70-80 procent av talgoxarna lärde sig snabbt att det inte funkade att picka direkt på röret utan att de måste gå runt för att lirka ut masken via öppningen.

2. Talgoxen har ett superbra minne

Talgoxar är skickliga mattjuvar och har utvecklat en förmåga att på ända till 10-15 meters avstånd betrakta och memorera var en annan fågel gömmer mat. Honorna är särskilt skickliga.

Det bevisades vid ett försök i Lund där entitor fick gömma mat som talgoxar först bara fick se genom ett fönster. När de släpptes in i rummet mindes de 29 procent av gömställena.

3. Tam talgoxe

Talgoxen är nyfiken och läraktig, särskilt när det gäller att hitta mat. Därför sägs den inte vara svår att få så tam att den äter ur handen. Och har man väl fått den handtam och vant den att få mat regelbundet, kan den komma flygande om man visslar på den.

4. Talgoxen kan äta fåglar

Talgoxar kan attackera och äta andra småfåglar om de är utsvultna. Det visar flera rapporter från vintermatningar och även i en liten svensk studie. Men det tycks inte vara svenska ”rovtalgoxar” utan ryska, då de flesta som observerats genom åren har varit ringmärkta i Ryssland.

5. Så fick talgoxen sitt namn

Det finns en logisk förklaring till talgoxens namn, som ges i boken Svenska fågelnamn, av Ivar Hortling, från 1944. Det är att fågeln gärna äter talg och oxe betyder att den är glupsk.

Läs också: Ugglor i Sverige – så känner du igen dem

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen