Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 juni 2017

5 frågor till naturguiden David Tverling

Laxå

Naturturismen växer så det knakar i Sverige. Det är trevligt för besökarna, men skapar också möjligheter för landsbygden. Naturguiden David Tverling i Laxå i Närke, driver eget sedan 2014 och efterfrågan på hans tjänster ökar stadigt.

 Foto: Privat/Mostphotos
Foto: Privat/Mostphotos

Hur och varför blev du naturguide?


– Sedan min morfar och pappa tog med mig ut som liten har jag haft en stor passion och ett stort intresse för naturen. Jag blev naturguide för att jag älskar att förmedla de härliga upplevelser och det lugn som finns i skogen, och för att kunna tjäna naturen på ett hållbart sätt. 2014 startade jag Naturguide Tiveden.


Vad gör ditt företag?


– Affärsidén är att erbjuda personliga och genuina naturupplevelser till både svenska och internationella gäster. Bland annat ordnar jag älgsafari, lupp-täcktsfärd (med lupp!), tema eld, digitala detoxer med mera. Mest efterfrågat är de olika djursafarierna. Traditionell naturguidning, där guiden predikar för gästerna, funkar sämre än de där gästerna involveras och får skapa eller interagera mer.

Vilka är dina kunder?


– Det kan vara allt från utländska gäster som vill se älgar eller andra djur, till fotografer eller filmare som vill gå djupt in i Tivedens nationalpark för något reportage, familjer som vill upptäcka naturen på nya sätt eller fågelintresserade som vill se ett tjäderspel. Den gemensamma nämnaren är djur, natur och hållbart resande.

Majoriteten av dina gäster är internationella. Hur ska svenskarna få upp ögonen för naturguidning?


– Att utländska turister lockas hit beror nog på att vi har en mycket rikare och mer tillgänglig natur än vad som är fallet i många andra europeiska länder. Men jag tycker att mina svenska gäster, när de väl fått uppleva en guidning, förstår vilket mervärde det är att få se på naturen med nya ögon genom mig eller de platser vi besöker. För att få svenskar mer intresserade gäller det att se vilka önskemål de har. Det Stora Fågeläventyret på SVT är ju ett strålande exempel på typer av aktiviteter som många skulle vara beredda att betala för.

Hur går ditt företag och vad tror du om framtiden?

– Efterfrågan på mina guidningar ökar och jag ser ljust på framtiden. Den senaste tiden har vi fått mer skyddad natur och Miljöpartiet har lagt ett förslag om sänkt moms på naturguidningar, vilket ju är väldigt positivt. Tivedens nationalpark ökar också från 1 300 hektar till 2 000 nu i maj och det öppnar upp för ännu fler aktiviteter och besökare.


Läs också: 5 fantastiska hälsoeffekter av friluftsliv

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen