5 klimateffekter på naturen du kanske inte kände till
Klenare älgkalvar, mera mygg, flera nya fågelarter och brunare höst. Stigande temperaturer förändrar naturen.
Här är 5 påtagliga klimateffekter i den svenska naturen. Hur många av dem har du lagt märke till?
1. Nya fågelarter
Svarthakad buskskvätta har börjat häcka i södra Sverige. Sedan tidigare är den känd som häckfågel i Tyskland/Polen och söderut. Arten gynnas av milda vintrar och tidiga vårar. Andra arter som kommer norrut med ett mildare klimat är ägretthäger, brandkronad kungsfågel, svarthuvad mås och trädgårdsträdkrypare.
Läs också: ”Ändrade kostvanor ett måste för klimatet”
2. Älgkalvar blir mindre
Slaktvikten på svenska älgkalvar har sjunkit med cirka tio kilo de senaste decennierna. En orsak tros vara de allt tidigare vårarna till följd av klimatförändringen. Älgkor äter nyutslagna löv som är mycket näringsrika, men när lövsprickningen inträffar allt tidigare blir kvaliteten sämre och korna får i sig mindre näring, och föder därmed färre och mindre kalvar.
3. Dubbelt så mycket mygg
Enligt en forskningsstudie från Grönland gör två graders temperaturökning att mer än 50 procent fler mygglarver överlever till vuxen ålder. Högre temperaturer gör att myggen kläcks tidigare, växer snabbare och lever längre.
4. Rödingen kan försvinna
Värmen är ett hot mot bland annat vattenlevande arter i arktiska områden. De kommer att konkurreras ut av arter som är bättre anpassade till varmare vatten. Rödingen är en utpräglad kallvattenart, som till slut inte har någonstans att ta vägen.
5. Hösten blir brunare
Under varma höstar blir träden sämre på att bilda rött pigment. De röda pigmenten bildas nämligen under soliga, kalla och klara höstar. Milt, mulet och regnigt klimat ger istället mindre färgpigment och mer av bruna höstfärger.
Läs också: Klimatkompensera – funkar det?
Källor: Sveriges lantbruksuniversitet, Svenska naturskyddsföreningen, Birdlife.se
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.