Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 oktober 2018

5 råd till dig som ska plocka kantareller

Här är några bra saker att tänka på som ökar chanserna till svamplycka – och tips på vad du ska göra när korgen väl är full.

 När svampkorgen är full fortsätter arbetet. Kantarellerna ska rensas, sköljas och förvällas.
När svampkorgen är full fortsätter arbetet. Kantarellerna ska rensas, sköljas och förvällas.

1. Kolla väderleksprognosen

”Suger åt sig som en svamp” är ett uttryck att ta på allvar. Direkt efter ett regnväder är en hel del av tyngden i svampkorgen vatten. Samtidigt kan det vara svårt att upptäcka svamparna vid starkt solljus. Det optimala kantarellplockarvädret är alltså när det är mulet, men uppehåll.

2. Välj redskap med kärlek

Investera i en skarp svampkniv med borste i ena änden. Och i en luftig korg. Täta material som exempelvis plast gör kantarellen ledsamt kladdig. Gör gärna första rensningen direkt på plats i skogen – det är dessutom avkopplande.

Läs också: 12 godaste svamparna – så känner du igen dem

3. Jo, det går bra att skölja

Välborstade rena kantareller kan skäras upp utan sköljning. Men jord är inte en särskilt trevlig ingrediens – så de smutsiga kan få bada. Lägg att torka på handduk. Och nej, de förlorar inte i smak av sköljningen.

4. Förväll svampen

Lägg kantarellerna i torr panna och låt vätskan som bildas koka bort innan smörklicken åker i. Stek på medelvärme lite längre än du tror för att verkligen få fram smaken.

5. Ta ut svängarna

Det finns mycket gott som passar till kantareller. Några rätt så ovanliga exempel är dill, fänkålsfrön, rosmarin, rotselleri och äpple.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen