6 mäktiga naturfenomen att hålla utkik efter
Missa inte att då och då lyfta blicken mot skyn för att upptäcka de mest märkliga rymdfenomen som vi här i norra Europa kan få nöjet att bevittna.
Här listar vi sex spektakulära naturfenomen att hålla utkik efter i sommar!
Norrsken
Detta mäktiga gryningsljus är ju något av norra Sveriges stolthet. Fenomenet uppstår när laddade partiklar accelererats till höga energier i jordens magnetosfär och kraschar i atmosfären. Norrskenssäkra platser i Sverige är bland annat Abisko nationalpark, Jukkasjärvi, Gällivare och områdena runt Kiruna.
Läs också: Jorden allt mer upplyst – borde vara tvärtom
Total månförmörkelse/blodmåne
Kvällen och natten den 27 juli 2018 går det att se en total månförmörkelse, även kallad blodmåne. Namnet kommer från färgen, då månen ser ut att vara röd. Det blir dock svårt för den som bor i norra Sverige att se den totala förmörkelsen eftersom den sker när månen är under horisonten. I hela landet bör man dock kunna se månen partiellt förmörkad under vägen ner.
Partiell solförmörkelse
I Norrland och Svealand kan man kompensera för en eventuell utebliven synlig månförmörkelse, med att spana in en partiell solförmörkelse över Arktis den 11 augusti.
Perseiderna
Runt den 12-13 augusti toppar perseiderna, ett återkommande meteorregn som är aktivt i augusti månad. Har man fri sikt finns chans till att bevittna 60 stjärnfall per timme. Ett tips är att spana mot nordöst, mellan horisonten och himlen rakt ovanför dig.
Planeten Mars
Den 31 juli klockan 09.51 kommer planeten Mars att vara närmare jorden än den varit på 15 år, rättare sagt på 57 590 000 kilometers avstånd. Månen kommer att vara i skugga, vilket ökar chanserna att se vår närmaste planet.
Läs också: Magnus smider unika hantverksknivar – av rymdmaterial
Fullmåne
Fullmånen lyser upp sommarnatten en gång i månaden. Passa på att betrakta fullmånen på kvällen den 27 juli (då det även är total månförmörkelse), samt den 26 augusti.