Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 augusti 2016

8 superbär att ta vara på i höst

Missa inte höstens alla goda och nyttiga bär. De är fulla med antioxidanter och växer både vilt och i våra trädgårdar. Så ut och fynda!

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Aronia

land_artikel_aronia

Pektinrika bär som är goda i sylt, saft, marmelad och gelé. De är lite sträva i smaken och vinner på att plockas efter frost. Rika på vitaminer och nyttiga antocyaniner. Aroniabären växer i klasar till skillnad från häckoxbär. De senare växer mer utspridda och är inte så goda. Aroniabär kan vara både svarta och röda.

2. Björnbär

land_artikel_bjornbar

Saftiga, välmogna björnbär är läckra att äta färska i fruktostfilen, i en smoothie eller på gröten. De är även mycket goda i sylt och bakverk till exempel. Björnbär är rika på antocyaniner som skyddar mot cellskador. De innehåller också bland annat C-vitamin, K-vitamin och mangan.

3. Fläderbär

land_artikel_fladerbar

Saft på fläderblommor hör till sommarens glädjeämnen. Men det går bra att göra saft och gelé även av bären som snart är mogna. De måste koka i 15-20 minuter. Råa fläderbär kan ge magbesvär.

4. Havtorn

land_artikel_havtorn

Havtorn är rika på vattenlösligt C-vitamin men innehåller också flera fettlösliga vitaminer, såsom e-vitamin. Enligt studier från Statens Lantbruksuniversitet, SLU, förstärks ofta den antioxidativa kapaciteten om vattenlösliga och fettlösliga antioxidanter samverkar. Havtorn kan du förslagsvis använda till sylt eller marmelad.

5. Lingon

land_artikel_lingon

Lingon är rika på bensoesyra vilket gör att de är väldigt hållbara. Du kan definitivt skippa tillsatt konserveringsmedel i lingonsylten. Svenska forskare har upptäckt att lingon bidrar till att bromsa effekterna av fet mat. I laboratorieförsök på möss hade lingon positiva effekter på blodsocker, levervärden, kolesterol och inflammationsnivåer i kroppen. Att lingon dessutom är gott är ju bara en bonus – ät dem gärna rårörda eller som strössel på yoghurt eller gröt.

6. Nypon

land_artikel_nypon

Alla nyponsorter går att äta. Använd dem färska eller torkade till nyponsoppa till exempel. Nypon är extremt rika på C-vitamin och innehåller även många andra antioxidanter. De kan skördas året om men börjar mogna nu i augusti och september.

7. Rönnbär

land_artikel_ronnbar

Skörda rönnbären efter först frost, eller lägg dem i frysen innan de äts så blir de sötare. Rönnbär är gott i gelé och sylt och innehåller naturligt konserveringsmedel. Bären kan även ätas torkade. Rönnbär är en bra källa till C-vitamin och sägs vara bra mot urinvägsinfektion. Tänk på att inte rensa trädet på bär, fåglarna gillar också rönnbär!

8. Slånbär

land_artikel_slanbar_1

Slånbär är inte goda råa, men efter frost eller infrysning går de fint att använda i gelé och saft eller som smaksättare i till exempel likör. Slånbär är smockfulla med antioxidanter!

Spara

Spara

Spara

Spara

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen