Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 september 2023

Afrikansk svinpest - det här måste du ha koll på

Den afrikanska svinpesten har upptäckts i ett område utanför Fagersta i Västmanland. Risken för smitta är stor och därför är det väldigt viktigt att man håller de regler som myndigheterna satt upp. Men vad är afrikansk svinpest och varför är det så farligt? Här får du svar på några av de vanligaste frågorna om afrikansk svinpest.

 Vilt djur. Vildsvinsstammen i Sverige är stor och nu har den fått sitt första smittoutbrott av afrikansk svinpest.
Vilt djur. Vildsvinsstammen i Sverige är stor och nu har den fått sitt första smittoutbrott av afrikansk svinpest. FOTO: TT

Vad är afrikansk svinpest?

Svar: Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar både vildsvin och vanliga grisar. Den drabbar dock inte människor eller andra djur.

Hur smittar afrikansk svinpest?

Svar: Mellan olika grupper av grisar så kan viruset överföras med levande djur, kläder, bilar och redskap. En annan risk för smitta är livsmedel. Viruset överlever under långa perioder i fryst kött, icke värmebehandlade produkter och i torkade eller saltade produkter, exempelvis korv.

Kan människor smittas?

Svar: Nej, människor kan inte smittas av svinpesten. Det är helt ofarligt för människor.

Kan andra vilda djur och husdjur smittas?

Svar: Afrikansk svinpest smittar inte andra djur än grisar och vildsvin. Hundar och katter, marsvin, hästar och andra vanliga husdjur kan inte smittas, inte heller andra lantbruksdjur som nötkreatur, får, fjäderfä och getter.Läs också: Så här ska du hantera matrester när du äter i naturen

Behöver jag tänka på något om jag vistas i skog och mark? I hela Sverige eller närområdet?

Svar: Inom den smittade zonen i Fagersta-trakten är det inte tillåtet att vistas i skog och mark. Detta gäller allt, till exempel jakt, svampplockning, bärplockning, motion bad och gäller även sport­tävlingar och planerade och guidade utflykter. Anledningen till förbudet är att vild­svinen inte ska störas så att de rör sig ut ur zonen och därmed sprider smittan vidare till andra områden. Dock, i det smittade området får man vistas på anlagda vägar.

Utanför den smittade zonen får man röra sig precis som vanligt.

Kan jag köpa och tillaga svensk fläskkött utan någon fara?

Svar: Ja, det är absolut ingen fara att äta griskött.

Kan jag äta vildsvinskött?

Svar: Ja. Det är ingen fara att äta köttet men rester av kött och ben måste hanteras på ett säkert sätt genom att läggas i soporna.

Vad kan jag göra för att minska risken för att sprida smitta eller för att se till att vi inte får fler fall av afrikansk svinpest?

Svar: Släng alltid matrester i soporna. Lämna aldrig dem ute i skogen efter en picknick eller vid rastplatser utmed vägar. Ta inte med korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där afrikansk svinpest finns. Kompostera ditt matavfall i sluten behållare som vildsvin inte kan komma in i. Rapportera fynd av sjuka eller självdöda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Källor: Statens veterinärmedicinska anstalt, Jordbruksverket, Naturvårdsverket

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen