Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 april 2016

Aktivera mera – 5 roliga övningar för dig och din hund

Låt hunden jobba med både kropp och huvud. Förutom att den blir glad och harmonisk lär ni känna varandra bättre. Här tipsar hundcoachen Memea Mohlin och fem roliga övningar som ger bra stimulans.

1. Gömma leksaken

Lek en stund med hundens favoritleksak. Visa hunden att du har leksaken. Göm den sedan någonstans i rummet. Säg leta och låt hunden nosa fram leksaken. Beröm och belöna genom att leka mer. I början kan du låta hunden se var du gömmer leksaken, men ganska snart kan du låta hunden leta själv.

2. Gömma flera leksaker ute

Har du en trädgård är det utmärkt lek att leka utomhus, annars kan ni bege er till en hage eller annat inhägnat område. Bind hunden så att den ser vad du gör. Visa att du har roliga leksaker med dig. Gå ut i trädgården, strosa runt kors och tvärs och göm en leksak här, en leksak där. Släpp hunden, säg leta och låt hunden leta rätt på sakerna. För varje hittad sak blir belöningen en stunds lek. Poängen är att hunden ska leta rätt på leksaker med människovittring på, och komma med dessa till dig.

3. Balansera

En hund mår bra av att balansera. Träna den därför på att balansera över stockar, hoppa upp på stenar eller gå över en planka som du lagt stadigt över två låga stenar. Den här leken kan ni utföra på alla möjliga platser: parkbänkar, sandlådor och andra lämpliga hinder.
I början kan hunden tycka att det är läskigt, därför behöver du vara med och uppmuntra och belöna. Snart kommer hunden att inse att det är spännande och att det väntar en belöning när den utfört sin uppgift.

4. Lek kurragömma

Sök är något som alla hundar älskar. Du sätter helt enkelt hunden på en stig (kan den kommandot sitt, så använd det). Låt den se när en familjemedlem springer ut i skogen eller trädgården och gömmer sig. Säg sök och låt hunden leta rätt på den som gömt sig. Så småningom kan ni ”valla av” området så att det blir svårare att följa spåren. Det gör ni genom att gå kors och tvärs i området där hunden ska söka. Ni kan också låta flera personer gömma sig. Varje gång hunden hittat någon, belöna genom att berömma och leka eller ge godis.

5. Lär hunden att skälla

Ta hundens favoritleksak i handen. Visa hunden att du har den och ”retas” lite grann. Vänd gärna bort huvudet så att ni inte får ögonkontakt och säg ssskall. Hunden kommer att göra allt för att komma åt sin leksak, men eftersom inget hjälper kommer den att bli frustrerad. Fortsätt att säga ssskall. Till slut kommer hunden att skälla. Beröm och belöna genom att leka med leksaken. Om hunden inte är intresserad av föremål kan du istället använda godis. Det här kan ta mer eller mindre lång tid att träna in, men så småningom kommer du att märka att hunden börjar skälla bara du säger sss.
Självklart är det också viktigt att lära hunden vad tyst betyder. När du tycker att hunden har skällt färdigt kan du säga tyst och belöna genom att ge leksaken.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen