Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 augusti 2018

Älgarna behöver dina äpplen inför höstens kärleksstunder

Vem orkar älska på fastande mage? Efter sommarens torka är älgarna i dålig kondition. Ge dem dina äpplen nu till höstens brunst.

 Sommarens torka har lett till att älgkalvar svultit ihjäl. Nu kan du hjälpa till – med dina äpplen!
Sommarens torka har lett till att älgkalvar svultit ihjäl. Nu kan du hjälpa till – med dina äpplen! FOTO: kenneth johansson

I september och oktober pågår älgarnas brunst. Det är helt enkelt dags att göra nya älgar. Men det är inte den mest potenta årgången av älgar som nu står inför att föra släktet vidare.

Den torra sommaren har gjort betet för de vilda djuren sämre än vanligt, och de har för lite att äta. Älgar föredrar kallare och blötare somrar och nu är många i dålig kondition inför vintern, och till att börja med inför brunsten.

Läs också: Så drabbar torkan skogens djur

Rekordmycket äpplen

Därför uppmanar Svenska Jägareförbundet alla som har äpplen (obs: extern länk) att lägga ut dem i skogen, för att hjälpa älgarna. Här och där har vi faktiskt haft rekordskördar av äpplen.

– Älgarna kan behöva lite ”energidryck” för att orka med brunsten de närmsta veckorna, säger riksjaktsvårdskonsulent Daniel Ligné i ett pressmeddelande.

Många kalvar har dött

Faktum är att älgarna från fortplantningssynpunkt har en extra viktig höst framför sig, eftersom ovanligt många av årets älgkalvar svultit ihjäl.

En orsak till detta är att den extrema värmen gjort växterna mer näringsfattiga, vilket Land Skogsbruk skrivit om.

– Äpplen innehåller mycket energi och vatten och kan nästan liknas vid energidryck för älgen efter sommarens strapatser. Har du frukt som du inte behöver själv så se till att den kommer ut i skogen, säger Daniel Ligné.

Han påpekar att du på köpet slipper att älgar och vildsvin besöker din trädgård i jakt på fallfrukt.

Gör så här:

  • Prata med markägaren och kontrollera att du får lägga ut äpplen.
  • Lägg frukten långt från hårt trafikerade vägar.
  • Lägg inte allt i en stor hög. Sprid ut i mindre högar med tio meters mellanrum. Då få kalvarna också komma fram till frukten.
  • Kan du inte själv ta ut äpplena i skogen, så ge dem till någon jägare som kan lägga ut dem.

Läs också: Älgarna fick mathjälp även i vintras

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen