Älgflugorna många i år – angriper djuren som parasiter
När höstmånaderna smyger sig på drar även säsongen i gång för den blodsugande älgflugan. I år verkar det finnas stora mängder, som kan angripa såväl hjortdjur som hundar och människor.
Det finns väldigt lite forskning om älgflugan, skriver SVT Dalarna. Därför är det svårt att mäta mängden flugor och om de blir fler. Men insektsforskaren Anders Lindström menar att det finns en allmän uppfattning om att de blir allt fler.
– Man ser mycket på sociala medier. Det skrivs mycket om dem så man får en uppfattning om att de är ganska många, säger Anders Lindström, som är insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.
Läs också: Därför använder flugorna just ditt hem som toalett
Stort lidande för djuren
Det är främst djuren som får lida av älgflugan, eller hjortflugan som den egentligen heter. De lever som parasiter på stora hjortdjur som älg och rådjur och kan orsaka stort lidande.
Även människor kan bli bitna, och då väljer de oftast att krypa in i håret eller bita i nacken. Men det är inget att vara rädd för säger Anders Lindström.
– De är inte särskilt farliga. Vi känner inte till att de sprider några sjukdomar egentligen. Men en del blir bitna och upplever att de får stora knölar och bölder, säger han till SVT Dalarna.
Läs också: Undvik fluginvasion – 6 rutiner som håller bananflugorna borta
Kan angripa hästar och hundar
Älgflugans bett kan bli infekterade och svårläkta. Bäst gillar älgflugan att borra ned sig i en lite lurvig älgpäls. Men den går även på hästar och hundar. Hjortflugorna trivs bäst där det finns legor, liggplatser, för älgar, rådjur och hjortar.
Läs också: Därför ska du inte ha ihjäl spindlar
Så skyddar du dig – och hunden – mot älgflugorna
Täck huvudet
Använd mygghatt eller biodlarhatt som även täcker halsen. Stoppa in nätet i kragen. Det kan hindra älgflugans vanliga ”ingång” via håret och/eller kring nacken och innanför kragen och sedan vidare nedåt på kroppen.
Spraya rätt doftolja på huden
Citroneukalyptus, en eterisk olja, är ett gammalt beprövat naturmedel och finns i bland annat myggmedlet MyggA Fästing, Mosi-gard Natural och i Sjö & Havs Fästing- och myggmedel. Men man måste spraya det på all icke täckt hud, för bara lukten avskräcker inte. Älgflugan måste känna ämnet i huden genom sina fötter – då flyr den.
Skydda hunden effektivt
Ett fästinghalsband runt halsen ger ett bra skydd. Kanske kan även andra antifästing- och loppmedel från apoteket hjälpa.
Läs också: Svidknott – sommarens värsta blodsugare
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.