Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 mars 2018

Alla hybridvargar skjutna - troligen

Det mesta tyder på att alla hybridvargar som upptäcktes i ett vargrevir norr om Katrineholm förra året nu är fällda. Men sökandet fortsätter.

FOTO: IBL

Länsstyrelsens analyser av spillning visade då att sex djur i reviret var första generationens hybrider mellan varg och hund.

Det utlystes riktad skyddsjakt på dessa. Grunden för det beslutet var att skydda den skandinaviska vargstammen mot inblandning av hund.

Läs också: Hundar som vaktar mot rovdjur

Inga fler spår

DNA-analyser visar nu att en hanne som sköts 20 januari var den sjätte individen. De övriga fem fälldes i slutet av förra året.

Enligt länsstyrelsen i Södermanland finns nu finns inte längre några spår eller tecken som tyder på fler levande hybridvargar.

Sökande efter djur och spillning kommer dock att fortsätta. Eftersom även vargtiken som fött hybridvalparna skjutits har man kunnat konstatera att hon fött sju valpar. Teoretiskt kan alltså fortfarande en vara i livet, även om inga spår i terrängen tyder på det.

Läs också: Nu får inte hunden springa lös

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen