Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 juni 2018

Allemansrätten – här är reglerna du bör ha koll på

Alla har hört talas om allemansrätten, men vad innebär den – egentligen? Här följer en genomgång på vad man får och inte får plocka, använda som boplats och göra för aktiviteter.

 Det mesta är helt okej att plocka i skog och mark: till exempel blåbär och lingon.
Det mesta är helt okej att plocka i skog och mark: till exempel blåbär och lingon. FOTO: IBL

Det mesta är helt okej att plocka i skog och mark: Bär, svamp, nedfallna kottar, löst liggande pinnar samt ej fridlysta blommor. På ödetomter utan byggnader kan man även plocka äpplen, körsbär, hallon, krusbär med mera.

Bryt ej kvistar från träden

Man får förstås inte ta grenar, bark och näver från växande träd, men heller inte från kullblåsta träd. Egentligen inte heller nötter, ollon, kåda, gräs, löv, sten, grus, mossa och torv, men tar man lite grann är det ändå okej.

Däremot får man inte ta tryffel utan markägarens tillstånd, eftersom det innebär att man måste gräva för att komma åt den åtråvärda och underjordiska svampen.

Läs också: Det här gäller om man vill plocka fläderblom

Jakt och fiske ingår inte i allemansrätten, men fiske med handredskap är tillåtet längs hela kusten samt i Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön.

Håll avståndet på tomtmark

 Ett eller ett par dygn, minst 60-70 meter från bostadshus eller fritidshus, anses rimligt för den som vill tälta.
Ett eller ett par dygn, minst 60-70 meter från bostadshus eller fritidshus, anses rimligt för den som vill tälta. FOTO: IBL

Ett eller ett par dygn, långt ifrån bostadshus eller fritidshus, anses rimligt för den som vill tälta. Grupper bör fråga markägaren, då man inte olovligen får uppehålla sig på tomtmark, vilken tänks sträcka sig 60-70 meter från bostadshuset (om inte staket, allmän väg, skyddande terräng och så vidare, gör att man kan vara närmare utan att störa). Tomtbegreppet gäller dock inte uthus och båthus.

Tältförbud i parker

De flesta kommuner har förbud mot att tälta i parker, friluftsområden och liknande. Nationalparker, naturreservat, fågelskyddsområden och liknande innebär också begränsningar. Skyltar talar om vad som gäller.

Håll hunden kopplad

 Hundar ska alltid hållas kopplade under perioden den 1 mars till den 20 augusti, om du inte har sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.
Hundar ska alltid hållas kopplade under perioden den 1 mars till den 20 augusti, om du inte har sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. FOTO: IBL

Hundar får enligt lagen ”om tillsyn över hundar och katter” inte springa lösa i marker där det finns vilt (alltså i princip all mark) 1 mars-20 augusti, och får övrig tid inte driva eller förfölja vilt.

Eldningsförbud kan gälla

Försiktig eldning är tillåten utom vid eldningsförbud (kolla med kommunen). Då får ändå kolgrillar och campingkök användas. Skador, som spräckta berghällar, kan ge åtal.

Bra för badfantaster

 Det är fritt fram att tillfälligt förtöja och bada vid brygga utanför tomt.
Det är fritt fram att tillfälligt förtöja och bada vid brygga utanför tomt. FOTO: IBL

Man får färdas på annans vattenområde samt gå i land, bada, ankra och förtöja något enstaka dygn vid strand som inte tillhör tomt. Det är också fritt fram att tillfälligt förtöja och bada vid brygga utanför tomt.

Cykling och ridning är tillåtet, utom på skadekänslig mark och i anlagda motionsspår. Motorfordon får enligt terrängkörningslagen inte köras i terräng, undantaget snöskoter på snö.

Enskild väg är oftast åtkomlig

 Det är tillåtet att gå, cykla och rida på enskild väg, så länge inte vägen skadas.
Det är tillåtet att gå, cykla och rida på enskild väg, så länge inte vägen skadas. FOTO: IBL

Det är tillåtet att gå, cykla och rida, bara inte vägen skadas. Bom och grind får passeras. På enskild väg med stats- eller kommunalt bidrag får motorfordon köras. Enskild väg får inte skyltas med förbud mot gångtrafik eller cykling, och i normala fall inte mot ridning. Förbudsskylt mot motorfordon tillåts bara om markägaren själv underhåller vägen.

Öppenhet gäller

Till sist får markägaren inte sätta upp stängsel och skyltar för att utestänga människor från mark där allemansrätten gäller. Det är inte tillåtet att passera över plantering och åkermark med grödor, men du har rätt att passera över djurstängsel för att nå mark där allemansrätten gäller. Länsstyrelsen kan ålägga markägaren att ordna genomgång i stängslet, exempelvis stätta eller grind.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen