Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 april 2018

Allt du behöver veta om fästingar

Nu är fästingarna här igen och deras bett kan vara riktigt farliga. Känner du till vad du ska se upp för och hur du skyddar dig och barnen? Vi reder ut!

Fästingar är en sommarplåga som du bör hålla uppsikt efter. De små djuren kan skapa stora problem.

– Ett fåtal fästingar bär på smittämnen som kan föras över när de biter sig fast, säger Staffan Gullsby, läkare vid 1177 Vårdguiden.

Sprider smittor

Du kan få Fästingfeber som kan yttra sig som sommarinfluensa. Vissa får köttallergi, men det är väldigt ovanligt. Vanligare – och farligare – är Borrelia och TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation).

Borrelia kan ge feber, huvudvärk och trötthet och kan obehandlad sprida sig till nervsystemet och lederna. Ungefär hälften av de borreliasmittade får en hudrodnad efter en till fyra veckor som blir större med tiden.

Läs också: Fler fall av TBE än någonsin tidigare

Kan ge bestående men

TBE ger i första steget influensaliknande symptom. Men för ungefär var tredje sprider sig sedan viruset till hjärna och de får då feber, illamående, yrsel, ljuskänslighet och stelhet i nacken.

TBE kan även leda till talrubbningar, koncentrationssvårigheter, förlamningssymptom. I värsta fall bestående men – och sjukdomen har lett till enstaka dödsfall.

Sprider sig över landet

Så var behöver du då se upp för de förhatliga krypen? Fästingen intar en allt större del av landet. Just nu finns den i hela Götaland, inklusive Öland och Gotland, nästan hela Svealand och, mer sällsynt, utefter norrlandskusten upp till Umeå.

Tidigare har Norrlands inland varit förskonat men de senaste åren har fästingarna även börjat sprida sig upp efter älvdalarna.

Borrelia kan finnas överallt där fästingarna finns. TBE är mindre utspritt men förra året rapporterades fall i alla landsting utom Halland, Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Läs också: Se upp – här finns fästingarna

Kläder bra skydd

Det finns alltså all anledning att undvika att bli fästingbiten. Hur gör man då det?

– Att till exempel klä sig i långärmade tröjor, långa byxor och att använda gummistövlar om du är ute i naturen är ett tips men kanske inte så kul när solen skiner. Låt tröjan vara nedstoppad innanför linningen och använd mörka kläder för då attraheras inte fästingarna lika lätt, säger Johan Sanmartin Berglund, professor på Blekinge Tekniska Högskola som forskar på fästingburna infektioner.

Vaccinera även småbarn

Ett annat viktigt steg är att vaccinera dig mot TBE om du rör dig i riskområden. Det fungerar.

– Aspö i Karlskronas skärgård är ett riskområde för TBE. Sedan 2002 genomförs vaccinationskampanjer på ön vilket har lett till att vi undvikit nya sjukdomsfall av TBE, säger Johan Sanmartin Berglund.

Även barn äldre än ett år ska vaccineras mot TBE om de rör sig i riskområden. Tidigare var åldersgränsen tre år men den har Folkhälsomyndigheten valt att sänka efter studier som visat att även små barn kan drabbas av långvariga symtom, vilket man tidigare inte trott.

Läs också: Så skyddar du hunden mot fästingar

Ta bort fästingen snabbt

En vanlig myt är att det dröjer flera dygn innan smitta förs över från fästingar, men det är inte sant. TBE kan överföras direkt. För Borrelia går meningarna isär men troligtvis inom ett halvt till ett dygn.

Däremot kan det dröja innan du märker att du blivit smittad. För TBE är inkubationstiden oftast fyra till tio dagar, men det kan ta ända upp till en månad. Inkubationstiden för Borrelia varierar från tre dygn upp till månader beroende på symtomen.

– Om du hittar en fästing på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt. Det är ingen mening att smörja eller badda något på fästingen innan den tas bort, säger Staffan Gullsby på 1177.

Läs också: Frys fästingen och undvik smitta

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen