Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 augusti

7 saker du inte visste om gräshoppor

Under sensommar och höst pågår syrsornas spelmansstämma. Sägs det. I själva verket är det gräshoppor och vårtbitare som spelar upp till dans.

 Hussyrsan kom till Sverige med människans hjälp för flera hundra år sedan. Den lever inomhus eller på soptippar. Lätet påminner om fågelkvitter.
Hussyrsan kom till Sverige med människans hjälp för flera hundra år sedan. Den lever inomhus eller på soptippar. Lätet påminner om fågelkvitter. FOTO: tt

När vårens och försommarens fågelkör mattats av är det gräshoppornas och vårtbitarnas tur att tonsätta den svenska naturen.

Precis som många fåglar använder sig hannarna av ljud både för att locka honor och hålla rivaler borta.

Läs även: Äta gräshoppor?

 Mullvadssyrsan påminner om en kräfta och lever under jorden där den äter insektslarver och mask. Den är lätt att känna igen på de breda grävfötterna.
Mullvadssyrsan påminner om en kräfta och lever under jorden där den äter insektslarver och mask. Den är lätt att känna igen på de breda grävfötterna. FOTO: tt

Någon vidare sångröst har de inte, här är det instrumental musik som gäller. Tonerna framkallas genom att olika kroppsdelar gnids mot varandra. Det kallas att stridulera och är ett ovanligt sätt att kommunicera och typiskt för insektsgruppen hopprätvingar där gräshoppor, vårtbitare och syrsor ingår.

De flesta gräshoppor spelar genom att gnida bakbenens taggförsedda lår mot en hård list på täckvingarna. Vårtbitare och syrsor gnider i stället den främre delen av täckvingarna mot varandra.

 Arterna i familjen torngräshoppor kan inte spela flyter och kan simma. Praktiskt för strandgräshoppan som lever nära vatten. Arten är vanlig i större delen av landet.
Arterna i familjen torngräshoppor kan inte spela flyter och kan simma. Praktiskt för strandgräshoppan som lever nära vatten. Arten är vanlig i större delen av landet. FOTO: tt

Ljudet har vanligen hög frekvens och äldre människor kan förlora förmågan att höra detta spelande.

Form och storlek på de kroppsdelar som används påverkar lätet. Det gör att artfränder kan känna igen varandra. Vissa arter kan även kompa genom att knäppa med käkarna och stampa takten med fötterna.

 Trumgräshoppan har spektakulärt knallröda flygvingar och ger ifrån sig ett smattrande läte när den flyger. Idag sällsynt och starkt hotad.
Trumgräshoppan har spektakulärt knallröda flygvingar och ger ifrån sig ett smattrande läte när den flyger. Idag sällsynt och starkt hotad. FOTO: mattias almqvist

När man kommunicerar med ljud är det förstås viktigt att höra bra. De flesta insekter har inga välutvecklade hörselorgan, men de som själva alstrar ljud för kommunikation har utvecklat olika typer av öron.

Gräshoppor har sina öron på varsin sida av magen medan vårtbitare och syrsor har sina hörselorgan strax under knäna på frambenen.

Läs även: Hotade svenska fjärilar

 Gräshoppor har sina hörselorgan på var sida om det första segmentet på bakkroppen.
Gräshoppor har sina hörselorgan på var sida om det första segmentet på bakkroppen. FOTO: mattias almqvist

När man pratar om att ”syrsorna spelar” handlar det oftast om gräshoppor och vårtbitare, som är två vanliga insektsgrupper i Sverige. Syrsor har vi bara två. Den ena, hussyrsan, lever mest i byggnader medan den andra, mullvadssyrsan, är väldigt sällsynt.

De första gräshopporna börjar spela kring midsommar. Sedan avlöser arterna varandra och musiken fortsätter ända in på hösten.

 Gräshoppor känns igen på sina korta och tydligt segmenterade antenner. Här en hona av back- eller slåttergräshoppa, två arter som är svåra att skilja åt.
Gräshoppor känns igen på sina korta och tydligt segmenterade antenner. Här en hona av back- eller slåttergräshoppa, två arter som är svåra att skilja åt. FOTO: mattias almqvist

Hos vårtbitarna är det bara hannar som spelar men hos gräshopporna kan även honorna ta sig ton. Då oftast lågmält och i samband med att hannarna uppvaktar dem med en särskild friarsång.

I våras när fåglarna gav hals vilade gräshopporna ännu i de ägg som legat på vänt sedan fjolåret. De flesta arter kläcks någon gång i maj.

 Vårtbitare är mycket uppmärksamma. När man fotograferar dem har de alltid ögonen på kameran.
Vårtbitare är mycket uppmärksamma. När man fotograferar dem har de alltid ögonen på kameran. FOTO: mattias almqvist

De nykläckta ungarna ser ut som sina föräldrar men i miniatyr, bara millimeterstora. De saknar reproduktionsorgan och vingar, och därmed förmågan att spela. De första månaderna tillbringar de med att äta, växa och ömsa skinn, äta mer, växa mer och ömsa skinn igen.

Detta upprepas för de flesta fem eller sex gånger. Efter den sista hudömsningen är gräshopporna redo att såväl flyga som spela.

 Vårtbitarens mun består av en komplex uppsättning bitande delar och känselspröt. Carl von Linné trodde att de kunde bita av vårtor men så är inte fallet.
Vårtbitarens mun består av en komplex uppsättning bitande delar och känselspröt. Carl von Linné trodde att de kunde bita av vårtor men så är inte fallet.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen