Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 oktober 2016

Älskade bondkatt! Hylla bondkatten och vinn med din bästa bild

Stallets härskare, musjägare, gosekung och familjens bästa vän. Bondkatten förtjänar så mycket mer av vår kärlek. Här är 10 goda skäl att älska bondkatten.

Bild 1/2
Bild 2/2

Bondkatten behöver en skjuts uppåt. Ta bara en titt på Blocket så förstår du varför. Nio av tio av kattannonserna där handlar om raskatter som hussar och mattar blir förtjusta över och kan betala tusenlappar för.
Tittar man å andra sidan på katthemmen är de övergivna och hemlösa oftast just bondkatter. Facebook-grupper där djur söker hem är översvämmade med bondkatter som behöver en fristad.
Så det är hög tid att ge bondkatten den kärlek den behöver, det är den värd.

10 skäl att älska bondkatten

Happy child with kitten

1. Det finns så många att älska

Om vi säger oss älska katter i allmänhet är det oftast bondkatten det handlar om. I Sverige finns cirka 1,2 miljoner katter. Drygt 90 procent är så kallade bondkatter, eller huskatter som de också kallas. Bondkatt betyder egentligen bara katt som inte har stamtavla. Det betyder att den stora bondkattsgruppen även hyser en och annan raskatt som inte har papper på härkomsten.

2. Försäkringen kostar mindre

Om en bondkatt kostar 80 kronor i månaden att försäkra kan en perser kosta 140 kronor per månad. Skillnaden beror på att bondkatter uppsöker veterinären mer sällan än raskatter. Enligt Agria går raskatterna till veterinären 20 gånger oftare än huskatterna. Vad det beror på är inte känt. Det kan bero på att bondkatten är friskare men också på att ägarna inte tar bondkattens hälsoproblem på samma allvar.

3. Det finns en färg för alla

Three kittens drinking milk from saucer

Den klassiska bondkatten är oftast korthårig och även om det finns uppgifter om att den oftast är viltfärgad eller röd så är det en sanning med modifikation. Ingen bondkatt är det andra lik.

4. Bondkatt kostar mindre

Välj gärna den svarta katten på katthemmet. De har svårare att hitta hem. Gissningen är att det handlar om skrock och att svarta katter är svåra att fotografera.
Välj gärna den svarta katten på katthemmet. De har svårare att hitta hem. Gissningen är att det handlar om skrock och att svarta katter är svåra att fotografera.

För den som inte vill ha en speciell sorts katt är bondkatten ett bra val. Den kan kosta några hundralappar medan en raskatt kan kosta över 10 000 kronor. Det låga prisets baksida kan vara att den ses som en dussinvara, någon man inte behöver vara rädd om. Om bondkatten där emot får den kärlek den förtjänar finns det mer pengar för att kastrera, vårda dess hälsa och skämma bort.

5. Den är lätt att sköta

De flesta av bondkatterna har kort lättskött päls och är stadigt byggda men visst finns det undantag. Eftersom det finns många korsningar kan en bondkatt också ha lång päls och andra egenheter att ta hänsyn till.

6. Den har historia

Titta bara på gamla julbonader och andra gamla målade bilder från förr. Bondkatten är med överallt och har funnits med länge. Den äldsta kända begravda katten i Sverige har hittats i Överbo i Västergötland. Den är daterad till 100-talet efter kristis.

7. Den jagar möss

Musjägare förr och nu. Här är jakten digital.
Musjägare förr och nu. Här är jakten digital.

Bondkatten har hjälpt människan hålla borta möss under århundraden men alla är inte lika bra på det. Gå inte på myten att en mätt katt inte tar möss. Får inte katten mat hos dig mår den dåligt och kan rymma till någon som tar bättre hand om den.

8. Den kissar friskare

Black cat playing with sand in her litter box, on white

Raskatter och bondkatter kommer till veterinären av delvis olika skäl. Bondkatten kommer oftast med sårskador medan problem med nedre urinvägarna kommer först på femte plats på listan. Raskatterna har kommer oftast med magproblem, problem med övre urinvägarna kommer på tredje plats och nedre urinvägarna på fjärde.

9. Den är bara sååå söt!

Close up of grey kitten on a white background

Bara titta på den! Den där lilla nosen…

10. Den förtjänar det

Övergivna sommarkatter som svälter ihjäl, förvildade katter som får kull på kull med kattungar och sjuka katter som inte får vård är alla symtom på att vi inte älskar bondkatten så mycket som vi borde.

Vinn mumsig kattmat på din bästa bondkattsbild!

Vi vill se mera av bondkatterna! Därför efterlyser Land läsarnas bästa bilder på just bondkatter. De bästa vinner smarrig kattmat från Mjau.

Tre vinnare får följande priser:

pasmix-kopia

Första pris: En månadsförbrukning av våtmat från Mjau (Fem multiboxar i sås) plus en #förvarendakatt-påse.
Andra pris: Två multiboxar våtmat i sås från Mjau plus en katt-påse med #förvarendakatt.
Tredje pris: En multibox från Mjau plus en kattpåse med #förvarendakatt.
Mejla in din bild (minst 1 MB) till tavling@land.se. Skriv ”Bondkatt” i mejlets meddelandefält. Skriv i mejlet vad din katt heter och på vilken ort den bor.
Sista tävlingsdag är 25 oktober.

Lycka till!

 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen