Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 februari

Älvstädningen 2019 tömmer Indalsälven på skräp

177 ton skräp har plockats upp ur svenska älvar av drygt 10 000 ungdomar. Nu utvecklas projektet och en ny älv ska saneras från skräp under 2019.

 Älvstädningen växer och kommer i år även att innefatta Indalsälven.
Älvstädningen växer och kommer i år även att innefatta Indalsälven. FOTO: Josefin Warg/ Städa Sverige

Nedskräpning i vår natur är ett betydligt större bekymmer än vi kanske vill erkänna. Men det finns också de som kämpar för att hålla rent.

Ett sådant projekt är Älvstädningen, som under året kommer att växa och satsa på skräpsanering i en femte svensk älv.

– Sverige har en fantastisk natur som vi alla får dela, tyvärr tänker inte alla på vikten av att vi tar hand om den tillsammans. Det gör det här projektet så viktigt, säger Mats Wesslén, VD för Städa Sverige.

Läs också: Sveriges kuster skräpigare än någonsin – så kan du hjälpa till

Indalsälven näst på tur

Det är den ekonomiska föreningen Städa Sverige som genomför satsningen tillsammans med Fortum. Föreningen är en del av svensk idrott och det är ungdomar från svenska idrottsklubbar som ställer upp och utför rengöringen av älvarna. I utbyte får de betalt och de pengarna kan sedan läggas på en lagresa eller liknande.

Sedan tidigare har Dalälven, Ljusnan, Klarälven och Gullspångsälven rengjorts en gång om året, och till sommaren kommer även Indalsälven att få samma uppfräschning.

– Vi kommer nu kunna göra en insats längs en älv där det inte har städats förut. Det är bra för naturen och mycket bra för alla lokala idrottsungdomar som på det här sättet kan få hjälp att förverkliga sina drömmar, säger Wesslén.

Läs också: Säg adjö till plastbesticken – nu förbjuder EU engångsplast

Nya klubbar deltar i städningen

Totalt 15 nya klubbar kommer att ges plats för att städa upp i och runt Indalsälven. Några av de platser där det kommer att städas är Åre, Östersund och Timrå, men även andra orter kommer att få rent utmed älven.

För miljöns skull är det förstås bra att 177 ton skräp plockats upp ur älvarna. Samtidigt ger det en bild av hur vanligt det är att skräpa ner i naturen.

För medarrangören Fortum är det bara positivt att samarbetet utökas.

– Vårt fantastiska samarbete med Städa Sverige för att städa bort skräp längs de älvar där vi är en lokal aktör fortsätter. För oss är det ett värdefullt projekt där vi stöttar lokala idrottsföreningar och vi ser Indalsälven som en möjlighet att göra ännu mer skillnad, säger Johan Englund, kommunikationschef för Fortums vattenkraft.

Dags för föreningar att anmäla sig

I augusti är det dags för årets upplaga av Älvstädningen. De föreningar som vill delta kan anmäla sig på www.stadasverige.se/intresseanmalan.

Städa Sverige har i 30 år hållit på med liknande projekt och det kanske mest kända är den städning som årligen görs långs Sveriges vägar. Där har de totalt plockat upp cirka 1 000 ton skräp genom åren.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen