Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 23 april 2018

Ängsklocka - blomman som väntar i mörkret

När ängsklockan blommar kan ingen missa de stora klockorna som slänger i vinden. Men innan dess är den en hemlis som gömmer sig, väntar och kurar.

 Ståtlig klocka som syns bara en kort del av livet.
Ståtlig klocka som syns bara en kort del av livet. FOTO: Foto: IBL

Ängsklockan är lätt att känna igen. Högt uppe på de halvmeterhöga, smala stänglarna dinglar klockor man lätt kan titta in i. De blålila klockorna är mer öppna än hos andra blåklockor och gapet är vackert strimmigt.

Blomman heter Campanula patula på latin och efternamnet ”patula” betyder just ”öppen”.

Växer vild i övriga Europa

Ängsklockan är inte en inhemsk växt från början. Den växer vild i övriga Europa men till Sverige, Norge och Danmark tror man att den kom som några förflugna frön i utsäde. Här i Sverige är den vanligast i södra Sverige och mellansverige.

Läs också: Slåttergubbe – siare och drullens bästa vän

Fröna ligger och väntar i åratal

Ängsklocka är en tvåårig växt som ägnar större delen av sitt liv åt att vänta. Den sprider sig bara med frön och de pyttesmå fröna behöver ljus för att gro. Därför kan de ligga i åratal och vänta på att jorden ska röras om eller på att någon ska slå ängen så att solen kommer åt att väcka dem.

När fröna väl gror blir plantan en liten bladrosett första året, under andra levnadsåret sträcker bladrosetten upp blomstänglarna så att du får syn på den.

Den sköna klockan är också Dalarnas landskapsblomma. Väldigt passande eftersom det första omskrivna fyndet var när Carl von Linné fick syn på den i Falun 1755.

Läs också: Ängshaverrot – en hemlig godsak

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen