Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 augusti 2016

Ankis oväntade möte på höstpaddlingen: "Delfinerna sökte upp oss!"

– När jag såg fenorna hörde jag liksom musiken från filmen Hajen. Och första gången de simmade under kajaken ilade det i mig.

"Jag hörde liksom musiken från filmen Hajen", säger Anki Burman. Foto: Kenneth Johansson
”Jag hörde liksom musiken från filmen Hajen”, säger Anki Burman.

I slutet av oktober förra året fick Anki Burman från Västervik vara med om något hon knappt har ord för. Hon och tre kamrater fick paddla bland delfiner i Östersjön, bara några mil hemifrån.

– Jag fick till och med ögonkontakt med dem. När de simmade under kajaken tänkte jag att de kunde bara putta upp och välta den. Men så gör de inte. De var bara nyfikna och lekte med oss.

Tittut! Foto: Kenneth Johansson
Tittut!

Delfinerna är två flasknosdelfiner och de har setts utanför Smålandskusten åtminstone sedan början av september. Anki Burman och hennes paddlarkamrater hörde att de skulle vara vid Figeholm, så de åkte dit och sjösatte kajakerna.

– Vi vet att man inte ska försöka följa efter dem och störa dem. Men delfinerna kom och sökte upp oss! Och de var så stora! Lika stora som kajakerna. De blåste och hoppade och simmade tätt intill. Jag fick till och med surfa på delfinvågor!

Osannolikt! Delfiner leker i svenska vatten när träden går i höstfärger på stranden. Foto: Kenneth Johansson
Osannolikt! Delfiner leker i svenska vatten när träden går i höstfärger på stranden.

Spara

Spara

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen