Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 april 2018

Annas ilska över det livsfarliga slarvet – skräpet kan döda korna

Skänninge

Anna Jarander vårstädade åkrarna längs vägen på föräldrarnas gård. Det hon fann fick henne att gå i taket!

 Anna Jarander med sin "skörd" av delvis livsfarligt skräp.
Anna Jarander med sin "skörd" av delvis livsfarligt skräp.

Då hon är uppvuxen på en gård med dikor och i dag jobbar som rådgivare för ett mjölkrobotföretag, så vet hon vad folks slarviga vana att slänga skräp i naturen kan ställa till med.

Särskilt upprörd blev hon över de 20 gamla läskburkar som hon hittade på en sträcka om 1,5 kilometer längs den lilla vägen utanför föräldrarnas gård i Skänninge, i Mjölby kommun.

Korna förblöder

När de hamnar i gräsgård och mals sönder till små rakbladsvassa remsor orsakar de ett stort lidande för korna som får i sig dem via ensilaget. Inne i magen skär de sönder inre organ så att kon förblöder.

Flera upprörande fall av kor som dött en plågsam död på grund av detta har rapporterats de senaste månaderna. Och enligt LRF, Lantbrukarnas riksförbund, dör årligen 5 200 kor på detta sätt.

Anna lade upp ett foto med sin deprimerande skörd av skräp på Facebook och skrev ett ilsket inlägg (obs: extern länk) som delats av hundratals personer.

Skrev ett ilsket Facebookinlägg

Idag har jag utfört årets mest onödiga arbete. Onödigt så tillvida att det inte skulle behöva göras om folk bara kunde tänka lite längre än näsan räcker och låta bli att kasta ut både det ena och det andra från bilen. HUR SVÅRT SKA DET VARA ATT TA MED SIG SITT SKRÄP HEM OCH KASTA DET I SOPORNA??!!

Förhoppningsvis har jag räddat livet på någon ko som slapp tugga i sig sönderhackad aluminiumburk som annars lätt kunde följt med i ensilaget.

15 snusdosor, 9 cigarettpaket, 20 aluminiumburkar, 11 McDonaldsförpackningar samt diverse annat skräp på en sträcka av 1,5 km längs våra åkrar. På en liten 70-väg mellan Fornåsa och Skänninge. Suck, säger jag bara!

Dela gärna, det kanske får någon att tänka till även om jag tvivlar…”.

Läs också: En kastad burk dödade kon Majsan – nu krävs det skärpning

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen