Annika gör eget te av sprängticka
Annika Tegbro har alltid te från sprängticka med när hon arbetar i skogen. Och kollegan Lars-Göran Ek gör egen medicin av svampen. I minst 500 år har sprängticka använts inom folkmedicinen.
Biologen Lars-Göran Ek stannar till vid en äldre björk i en skog i Norrbotten. Där en bit upp på stammen sitter en svart hjärnliknande klump. Det visar sig vara den mytomspunna svampen sprängticka.
Nyttigare än blåbär
Denna har länge använts bland annat för att torkas och göra teliknande avkok av. Detta för att den anses ha hälsofrämjande egenskaper. Det har visat sig att den innehåller tusen gånger så mycket antioxidanter som till exempel blåbär.
Angriper träd
– Sprängticka, eller chaga som den också kallas, ser jag lite varstans när jag är ute i skogen på arbete, säger Lars-Göran Ek som inventerar skog åt ett skogsbolag.
Han vet att den svarta svampen innebär att trädet inte kommer att klara sig.
– Ett träd som är angripet av sprängticka är på väg att dö, säger han.
Lars-Göran berättar också att sprängtickan inte direkt är ovanlig och att björkar med sprängticka lämnas kvar vid eventuell avverkning. Förutom förekomsten av svampen, som är åtråvärd av många, finns enligt honom inget värde i ett sådant träd.
– Det går knappt att elda, säger han.
Läs också: Här är svampguiden – se upp för djävulssoppen
Annika Tegbro i byn Forshed i Luleå kommun arbetar som skoglig planerare på samma skogsbolag som Lars-Göran Ek. Hon har också skogen som arbetsplats och har liksom Lars-Göran bra koll på sprängticka.
Används i maten
Annika dricker nämligen inte kaffe och använder sedan många år denna speciella svamp till te. Hon tar tillvara och torkar sprängticka som hon sedan använder i främst det te som hon har med sig i arbetet ute i skogen. Men hon använder det också i matlagning och bak.
– Det går knappt en dag utan att jag har med mig chagate i termosen.
Kryddar med natursmaker
Annika utforskar också nya smaker där hon bland annat provat att koka te på björklöv, tallbarr och daggkåpa.
– Jag brukar gå ut och sedan mixa lite med vad jag hittar. Det började väl med att någon tipsade om att jag kunde koka te på sprängticka. När det är varmt på sommaren dricker jag det ljummet. Om det är kallt på vintern är det varmt i termosen.
De hälsofrämjande effekterna är inte det primära för henne utan hon dricker det främst för att hon tycker om smaken.
– Jag skickar också torkade bitar till kompisar.
Hennes sambo Kjell Henriksson arbetar också i skogen, med röjning och skogsvård. Han föredrar kaffe, men brukar vara behjälplig när han ser någon gammal björk som bär på sprängticka.
Gör dunderkurer
Precis som Annika så kokar även kollegan Lars-Göran Ek te på den exklusiva svampen
– Sedan har jag gjort en tinktur där jag har blandat den med sprit. Och det ska ju vara en sådan där dundergrej, men inte vet väl jag. Jag kan varken tala för eller emot.
– Jag använder mig mycket av naturmediciner så problemet är väl att det blir ganska många olika koncentrationer av ämnen så man har inte riktigt koll där.
– Det är väl det som är skillnaden mot ett kontrollerat läkemedel som man köper från apoteket. Där vet man exakt hur många milligram som är i varje tablett, säger Lars-Göran Ek.
Läkande effekt
Biologen och svampexperten Mats Karström i Vuollerim i Lappland berättar att han med kniv kan bryta loss sprängticka utan att göra åverkan på trädet.
– Jag och min hustru dricker te i stort sett varje dag där vi har en blandning av sprängticka, ingefära och enbär, säger Mats Karström och berättar att svampen funnits i folkmedicinen väldigt länge.
– Den stärker immunförsvaret och de som bland annat har haft psoriasis har ju mått bra av den, säger han.
Läs också: Kombucha – slemmig ”svamp” gör nyttig bubbeldricka
Så tar Annika hand om svampen
- Sprängtickans fruktkropp är hård och sitter rejält fast i björken. Hon använder en hammare eller sten för att få loss svampen.
- Skär upp dem direkt när du kommer hem, en del väljer att ta bort det svarta skrovliga ytterskiktet.
- Uppskurna bitar får ligga på hushållspapper på en bricka och torka i någon vecka. Man känner när de är helt torra.
- Den torkade svampen förvaras sedan i en burk.
Så gör Annika sitt te
- En nytorkad svampbit räcker till en liter te. Ju längre den får ligga i det sjudande vattnet, desto mörkare blir drycken.
- Hon kokar te på samma bitar många gånger tills de inte längre ger någon färg.
- Med en kanelstång, nejlikor och torkad ingefära ger drycken glöggkänsla.
- Med lite granskottssirap får man in sötma.
- Spadet från svampen använder Annika också i matlagning som till köttfärssås, köttgrytor och i degspad.
Sprängticka – parasit och hälsokost?
- Parasit som främst lever på björkar och bildar svarta knotor på trädet.
- Kallas också chaga.
- Som hälsokost används chaga/sprängticka bland annat till te, kaffe och avkylt som bas i smoothies.
- Sägs ha effekt mot psoriasis och följdverkningar av diabetes. Intas också för att stärka immunförsvaret.
- Innehåller mycket höga halter av antioxidanter så som det mäts enligt metoden ORAC (Oxygen radical absorbance capacity).
- Har sedan 1500-talet omnämnts som botemedel för cancer, särskilt cancer i mage och lungor.
- Enligt nya uppgifter från Karolinska institutet kan dock kosttillskott med antioxidanter ”påskynda tumörtillväxt och metastasering vid cancer”. Antioxidanter i vanlig kost behöver man däremot inte ”vara rädd för”.
- Att ta sprängticka ingår inte i allemansrätten. Enligt Svampkonsulenternas riksförbund krävs markägarens tillstånd.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.