Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 november 2017

Artros ger katter dåligt humör

I likhet med människor får katter sämre humör om de har ont, exempelvis vid en artrosjukdom. Det kan användas för att diagnosticera sjuka katter.

FOTO: Berit Abrahamsson/Sarah Stadig

Att en katt lider av artros kan vara svårt att upptäcka eftersom de är så små och smidiga och är specialister på att dölja sina sjukdomssymptom. Men en veterinär har hittat varningstecken i katternas humör.

Läs också: Veterinärens tips: Så här hjälper du husdjuren hålla vikten

Får fylla i formulär

I en ny avhandling presenterar Sarah Stadig, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, sina rön som bland annat lett fram till ett frågeformulär över kattens beteende som ägaren får fylla i. Det beskriver bland annat vad katten klarar att göra och vad den inte klarar av att göra.

Tecknen på artros liknar de för normalt åldrande, men framför allt är det minskad rörlighet och smärta som ägaren bör vara vaksam på.

Läs också: Så tar du hand om en hemlös katt!

Artros ökar smärtkänsligheten

Med en tryckmätningsmatta har Sarah Stadig studerat att katten rör sig på ett annorlunda sätt, bland annat att de går mer på frambenen, ungefär som hundar.

Att katterna med artros också har sämre humör beror enligt henne på att smärtkänsligheten har ökat, på samma sätt som människor med kronisk smärta har ett sämre humör.

– Vi gjorde sedan en pilotstudie där katter med artros behandlades med anti-inflammatoriska och smärtlindrande läkemedel, och den behandlingen hade en mätbar effekt, förklarar Sarah Stadig.

Effekten kunde fångas upp både med tryckmätningsmattan och med frågeformulären, men också av veterinären som undersökte katten före och efter behandling, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs också: Artros: 7 vanliga tecken du ska se upp med

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen