Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 30 oktober 2015

Även sämsta termosen håller kaffet varmt

Vad vore höst- och vinterjakt utan en slurk varmt kaffe eller te? Och det får inte vara fisljummet! I Lands test får åtta olika termosar bekänna färg.

Fantastiskt! Efter 12 timmar i minus 5 grader har temperaturen bara sjunkit till 76 grader i testets bästa termos. Den termos som presterade ”sämst” hade fortfarande 68-gradigt vatten, vilket ändå är acceptabelt. Med andra ord är det åtta BRA termosar som ställs mot varandra.
Jägare fyller vanligen på termosen på morgonen och tar sedan ta en slurk då och då under en lång jaktdag. Vi har så klart efterliknat den proceduren i detta test. För med minskad vätskevolym och några öppningar då och då blir resultatet lite annorlunda och mer rättvisande, än att låta termosen stå oöppnad i 12 timmar. Vi mäter också temperaturen i termosens mugg, alltså den temperatur drycken har när den serveras, allt för att efterlikna jägarens dag i skog och mark så mycket som möjligt.

Här är hela testet: Läs vilken termos som är bäst!

Att hålla temperaturen på vätskan är självklart termosens viktigaste funktion. Och för att termosen ska hålla värmen bra krävs att vakuumet mellan inner- och ytterhölje bibehålls efter en tids användning. En dåligt konstruerad termos riskerar att förlora vakuumet lättare. Att i detta avseende skilja bra och dåliga konstruktioner åt är dock svårt och för att inte riskera orättvisa bedömningar har vi valt att bedöma termosarna i nyskick. Därför kan vi inte heller bedöma hur framtida slitage på korkarna påverkar termosarnas prestanda.

När du köper en termos ska du börja med att fundera på om den ska ha skruvkork eller autokork/knappkork. Skruvkorken är lättare att hålla ren och har inte några rörliga delar som autokorkarna. Nackdelen är att det tar någon sekund extra att hälla upp kaffet. Autokorken är snabbare men kräver lite mer noggrannhet när den diskas ren. Dessutom läcker alla autokorkar i vår test, utom Thermos modell, några droppar efter det att de stängts. Termosarna från Primus och Lifeventure levereras med båda modellerna av korkar.
Vi har testat 0,7- och 0,75-literstermosar. Väljer du en 0,5-literstermos blir varmhållningen generellt något sämre. Väljer du en enliterstermos blir den i stället något bättre.

Här är hela testet: Läs vilken termos som är bäst!

Relaterade artiklar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen