Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 6 november 2018

Låt bävern göra jobbet – bättre på naturvård än människan

Alla jublar inte över bäverdammar. Men en ny studie visar att dessa våtmarker ger rikare natur än om vi människor anlägger våtmarker.

 Bävern är flitig att dämma upp bäckar och skapa våtmarker med rikligt biologiskt liv.
Bävern är flitig att dämma upp bäckar och skapa våtmarker med rikligt biologiskt liv. FOTO: kenneth johansson

Våtmarker skapade av bävrar har högre biologisk mångfald än våtmarker där bävern inte varit inblandad, även våtmarker anlagda av människan.

Det har Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommit fram till i en studie tillsammans med Stirling-universitetet i Skottland.

Läs också: Kolla in den vilda bäverns konstverk!

Mer växter och skalbaggar

Man har undersökt våtmarker i ett 100 kvadratmil stort område i Bergslagen. Och det blir helt enkelt en rikare flora av våtmarksväxter samt många fler vattenskalbaggar i en bäverdamm än i andra våtmarker, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Landskapet blir också mer varierat med en mosaik av olika biotoper och vegetationstyper där bävern är ”ekosystemingenjör”. Landskapet blir också bättre anpassat för att dämpa effekter av översvämningar och torka.

Utrotades på 1800-talet

– Våtmarker är i sig ingen garanti för stor biologisk mångfald. Det behövs bävrar för att åstadkomma detta, säger Frauke Ecke från SLU i pressmeddelandet.

En slutsats av studien är att det kan vara bättre att återinplantera bäver istället för att anlägga våtmarker på annat sätt.

I Sverige och i delar av övriga Europa jagades bävern så hårt på 1800-talet att den försvann. Efter återinplantering är dock arten vanlig i Sverige numera. I Skottland studeras just nu effekterna av en begränsad återinplantering.

Läs också: Lands reporter ”intervjuade” bäver

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen