Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 maj 2016

Bedårande, pytteliten – och skogens tuffaste jägare

Den är liten och söt men skenet bedrar. För sin storlek är sparvugglan en av skogens tuffaste jägare. Få har kommit den så nära som naturfotografen Kenneth Johansson.

Bild 1/3 FOTO:  foto kenneth johansson
Bild 2/3
Bild 3/3

Kenneth Johansson har följt många olika djur med sin kamera. En av hans favoriter är sparvugglan, som han satt upp flera holkar åt hemma i skogarna kring Skillingaryd söder om Jönköping. 
Varje vår ägnar han ett par veckor åt att bevaka utvecklingen för de sparvuggle­par som gått till häckning och här på sidan ser ni några av de senaste resultaten.

– Det var särskilt roligt att få se ungen ta klivet ut för sin första flygtur. Jag är nog ensam i Sverige om att ha fått en sådan bild.

Han berättar att ungen som modigt gav sig ut från holken kraschlandade efter 15–20 meter och blev sittande lågt i ett träd. Då lyckades han knäppa ett vackert porträtt från 6–7 meters håll innan den flög vidare.

HOPP UT I LIVET. För första gången ger sig den lilla sparvuggleungen ut från holken. Naturfotograf Kenneth Johansson tror att han är den ende som lyckats ta en sådan bild.
HOPP UT I LIVET. För första gången ger sig den lilla sparvuggleungen ut från holken. Naturfotograf Kenneth Johansson tror att han är den ende som lyckats ta en sådan bild.

Stor som en knuten näve

Sparvugglan är inte större än en knuten mansnäve, om man räknar bort stjärten, men är ändå en riktigt tuff jägare. Den tar både sorkar och möss samt småfåglar om det behövs för att mätta sina hungriga ungar. Bytena är ofta nästan lika stora som jägaren själv eller till och med större.

Kenneth Johansson tycker att det finns ganska gott om sparvuggla i hans hemtrakter. Kanske har rent av hans uppsättning av holkar hjälpt till. Men det är viktigt hur de ser ut, det har han lärt sig.

– När jag satte upp brädholkar fick jag ingen häckning. Men med stubbholkar går det bättre.

Kenneth Johansson gör sin egen variant av sparvuggleholkar, där han använder befintliga högstubbar i skogen. Men det går också att bygga nästan vanliga holkar och få den lilla ugglan att trivas. Framstycket på holken ska dock vara en bit trädstam, till exempel en bit ytved som blir över vid sågning av brädor.

Håll holkmåttet

– Bohålet ska vara 50 millimeter i diameter och framväggen får inte vara för tunn. Djupet i ingångshålet får inte vara mindre än 40–50 millimeter, det är viktigt. När
 jag bara hade 25 millimeter så var det tydligen för tunt, säger Kenneth Johansson.

Sedan han fick kläm på hur ugglorna ville ha holkarna har han haft häckningar varje år.

– Jag har till och med haft häckningar jämte varandra, det var bara 60–70 meter emellan. Jag har aldrig hört talas om sparvugglehäckningar så nära varann.

Att fotografera fåglarna kräver förstås tid och tålamod, men inte några särskilda gömslen.

”Ska inte härma dem”

– Nej, sparvugglor är orädda och man kan komma ganska nära dem. Men man ska inte härma dem för då kan hannen anfalla. Det har jag varit med om en gång!

Sparvugglans vissling är lätt att härma men rådet är alltså att avstå från att utmana denna lilla tuffing. Även om den knappast kan ställa till någon större skada på en människa.
 Att komma för nära och störa and­ra, större, ugglor kan dock vara riktigt smärtsamt.

Slagugglor är kända för att försvara bo och ungar med hårda flygattacker mot huvudet. Även hökugglor och vissa lappugglor kan gå till anfall. Se upp!

En av föräldrarna kommer med en talg­oxe hem till boet där de hungriga ungarna väntar.
En av föräldrarna kommer med en talg­oxe hem till boet där de hungriga ungarna väntar.

Snabba fakta om sparvugglan: Kan ta stora byten

 • Sparvugglan är 15–19 cm från näbb till stjärt.
 • Vingspann på 32–39 cm.
 • Europas minsta uggla.
 • Cirka 19 000 par i hela Sverige.
 • Populationen förefaller stabil.
 • Häckar i barrskog och barrblandskog från norra Skåne till Lappland.
 • Boet i trädhål, vanligen gamla hackspettsbon.
 • Kan häcka i holk.
 • Inte lika beroende av gnagartoppar som flera andra ugglor eftersom den även tar småfåglar. Kan ta trastar (som alltså är större än den själv!).
 • Hamstrar föda (smågnagare och fåglar) i trädhål och holkar.
Sången, i skymning och gryning, är en entonig vissling.
 • Så här ser en sparvuggleholk ut, med bitar av ytterstam påspikade i efterhand. På det sättet blir också ingångshålet djupare.
  Så här ser en sparvuggleholk ut, med bitar av ytterstam påspikade i efterhand. På det sättet blir också ingångshålet djupare.

  Bygg en sparvuggleholk!

  Utgå från entumsvirke och dessa mått (ugglan lär inte vara där med tumstock):
  Botten invändigt 150×150 mm.
  Höjd invändigt 500 mm.
  Framstycke av naturstam (kan spikas på i efterhand).
  Avstånd ingångshålets nedre kant till botten 350–400 mm.
  Ingångshålets diameter 45–50 mm.
  Ingångshålets djup 50–100 mm.
  Fyll gärna holken med två liter spån.
  Höjd över mark 1,5–6 meter.

  Källa: Arbinger.se

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen