Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 juli 2019

Begravning i orörd natur

En begravningsplats i orörd natur. Det erbjuds nu på Bredåkra kyrkogård i Ronneby kommun.

– Det är en idé jag burit med mig länge och som vuxit fram, säger kyrkogårdschefen Magnus Näsström.

 Den första gravsättningen är gjord och den är skapad för miljöns bästa.
Den första gravsättningen är gjord och den är skapad för miljöns bästa. FOTO: Magnus Näsström

Askgravplatsen ger en möjlighet att få sin sista vila i en helt orörd natur, där allt som förändrats i naturen är att man skapat en stig mellan gravplatserna.

Askan blir näring

– Jag vågar inte säga att vi är först i Sverige med det här, men vi är unika med hela vårt koncept när vi gravsätter på en biologisk nivå så att regnvatten snabbt gör askan till näring, säger Näsström.

Läs också: Så tar du hand om ett dödsbo

Totalt finns det 56 gravplatser och det blir fyra platser vid ett och samma träd.

– Vi ser till att det finns plats för par vid samma träd. Det är många som är naturintresserade och jag tror många vill ha det så här, säger Näsström.

 Magnus Näsström är kyrkogårdschef vid Bredåkra kyrkogård i Ronneby kommun.
Magnus Näsström är kyrkogårdschef vid Bredåkra kyrkogård i Ronneby kommun. FOTO: Patrik M ller

Gjord för miljöns bästa

Den första gravsättningen är gjord och efter det har flera hört av sig och varit nyfikna på den nya lösningen. Hela lösningen är gjord för miljöns bästa.

– Vi använder ekspikar för de skyltar som ska sättas upp på träden. Hela konceptet har utvecklats under en tid och nu var vi redo. Många är intresserade av fåglar och naturen, säger Näsström.

Läs också: Därför ska du vara rädd om humlor

Ljus är inte tillåtna

Askgravplatsen ligger i skogsmark där inget har förändrats utöver stigen.

Det som skiljer mot andra platser är att det inte är tillåtet att tända ljus på platsen. Det får i stället göras vid en speciell minnesplats i anslutning till den nya gravplatsen.

Fakta – olika typer av begravning

Begravningsgudstjänst

Denna gudstjänst hålls oftast i en kyrka, ett kapell eller ett krematoriekapell. Den kan avslutas på två olika sätt.

Avslutas gudstjänsten på begravningsplatsen görs detta i samband med att kistan sänks i graven. Under avslutningsmusiken i kyrkan eller kapellet bärs kistan ut i vad som kallas för processionsbärning. Vid graven tar de sörjande avsked och prästen ber slutbönen.

Avslutas gudstjänsten i kyrkan eller kapellet tar de sörjande avsked vid kistan. Detta gäller om stoftet ska kremeras, men är vanligt även vid kistbegravningar. Efter avslutad ceremoni, då anhöriga har lämnat lokalen, förs kistan till graven eller till krematoriet.

En begravningsgudstjänst kan också hållas med urna då kremering redan skett. Det sker undantagsvis och oftast när dödsfallet skett utomlands.

Begravning i stillhet

Ibland meddelas i dödsannonser att begravningen genomförs i stillhet med bara de allra närmaste närvarande. Det kan vara den avlidne som uttryckt en sådan önskan eller så motsvarar det de anhörigas behov. Men en begravningsgudstjänst är alltid offentlig. Man har därför ingen rätt att utestänga någon. Att få delta i det avsked som begravningsceremonin innebär kan vara viktigt för många vänner till den avlidne.

Minnesgudstjänst

Minnesgudstjänst hålls i avvaktan på slutligt besked om att en saknad person återfunnits och kan begravas. Minnesgudstjänst kan hållas gemensamt för alla de som saknas på en ort, exempelvis efter en katastrof. Den kan också hållas enskilt för en eller flera saknade medlemmar av en familj.

Avskedsgudstjänst

Avskedsgudstjänst kan hållas när en person som inte återfunnits blivit dödförklarad. I stället för en kista eller urna kan ett fotografi av den avlidna finnas i centrum.

Begravning för icke medlemmar

Det är lag på att alla måste gravsättas, en samhällelig uppgift som Svenska kyrkan har ansvar för och som regleras i begravningslagen. Församlingens gravkapell kan användas för begravningsceremoni. Det går att få ceremonin utan kristna symboler.

Om den avlidne har tillhört ett annat kristet samfund eller en annan religion vänder de anhöriga sig till sitt samfund för den religiösa akten.

En borgerlig begravningsceremoni kan utformas enligt egna önskemål. Det är inget krav på att man måste anlita en borgerlig begravningsförrättare utan anhöriga kan själva genomföra akten.

Fakta: Svenska kyrkan.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen