Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 juni 2018

Bin och humlor har det inte lätt – men det finns hopp

Humlor har det inte lätt. Inte bin heller. Men brittiske professorn och författaren Dave Goulson kan se att något håller på hända. Det finns hopp.

 Trädgårdshumla och biologiprofessor Dave Goulson.
Trädgårdshumla och biologiprofessor Dave Goulson. FOTO: ibl

Larmen om att humlor och bin, och även andra insekter, tar stryk har kommit tätt de senaste åren.

Ett av de stora problemen med denna minskning är att växter, både odlade och vilda, går miste om livsviktiga pollinatörer. Detta är förstås ett enormt problem för människan, eftersom vi behöver både odlade växter och biologisk mångfald.

Läs också: Så bjuder du bin på vatten

”Missgynnas av monokulturer”

Vid ett Sverigebesök nyligen intervjuades den brittiske biologiprofessorn, författaren och humleexperten Dave Goulson på webbplatsen natursidan.se. Han har nyligen kommit ut med ännu en bok om insekter, Den stora humleresan (Volante förlag 2018), och han ser både mörkt och ljust på humlors och bins framtid.

– De missgynnas av att vi skapar enorma ytor med monokulturer där vi bara odlar en gröda och att vi använder mycket bekämpningsmedel. Det har gjort landskapet obeboeligt för de flesta arter, inte bara bin, säger han till natursidan.se och fortsätter:

– Hjälper vi bin kommer vi hjälpa många andra arter. Ökar vi den biologiska mångfalden bland växter så kommer det till exempel inte bara gynna humlor.

Läs också: Sätt upp bikupa i trädgården

Införda bin en fara

Han berättar nedslående om att bin och humlor har det svårt över stora delar av världen. Ett drastiskt exempel är sydvästra Kina där folk tvingas handpollinera sina grödor.

– I Nordamerika möter humlorna samma problem som i Europa med industriellt jordbruk, bekämpningsmedel och sjukdomar från införda arter. I Sydamerika har införda europeiska bin slagit ut inhemska arter, säger han till natursidan.se.

Stort intresse för boken

Men han ser ändå ljuspunkter och märker att någonting har hänt de senaste åren, att intresset för bin och humlor har ökat i norra Europa. Till exempel är det numera ofta fullsatt när han berättar om sina böcker. Tidigare kom ”knappt någon alls”.

– Kanske har folk börjat inse att det är något som inte står rätt till med bina. För tio år sedan fanns inte den här medvetenheten om att det finns ett problem och att det kan påverka oss.

Läs också: Knaper frukost om bina dör ut

Hoppas på vändpunkt

Han berättar också om ett projekt där svenska vallhumlor planteras in i Storbritannien, där arten dött ut.

– Kanske börjar vi närma oss någon sorts vändpunkt, säger han till natursidan.se.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen