Biologen: Överraskande hög biologisk mångfald – vid flygplatsen
Var i Sverige hittar du gräsmarker med högst biologisk mångfald? Jo, något överraskande är det vid våra flygplatser.
Flyget är ifrågasatt när det gäller miljöförstöring och du tänker kanske inte biologisk mångfald i första hand när det gäller flygplatser. Men precis så är det faktiskt. Många ovanliga arter trivs alldeles utmärkt på våra flygplatser.
– Jag är förvånad och många med mig. Det är överraskande att gräsmarker som sköts så intensivt har en så hög biologisk mångfald, säger naturvårdsbiologen Magnus Stenmark.
Läs också: 4 exempel på hur viktiga träden är – i städerna
Inhägnade områden
Anledningen till den stora mångfalden är skötseln av gräsmarkerna. Gräset klipps ofta för flygsäkerhetens skull och det är också bra för växterna. Dessutom handlar det om inhägnade områden där större däggdjur inte kommer fram.
Stenmark har hittat flera hundra insektsarter och växter vid Arlanda flygplats, och ett 20-tal är till och med rödlistade enligt Artdatabanken. Det är det alltså gräsmarker vid flygplatser som hjälper vissa ovanliga arter att överleva.
– Det här är kunskaper som vi bör ta hänsyn till när vi planerar för odlingar och parkområden. Vårt resultat visar att man kanske inte behöver vara så försiktigt med de här markerna som vi tidigare trott.
Läs också: Krönika: Inga bin? Nej, så kan man inte ha det!
Efterfrågar test från Svedavia
Han har jobbat med det här projektet på olika flygplatser sedan 2012 och hoppas at arbetet ska kunna fortsätta. Han ser gärna att Svedavia dessutom jobbar på lite olika sätt på olika flygplatser.
– Jag hoppas på en fortsättning men det ligger i Svedavias händer. Jag vill att de ska testa lite olika sätt att sköta gräsmarkerna, inom ramarna för flygsäkerheten. Det finns små justeringar som går at göra och som jag gärna skulle vilja se resultatet från.
Läs också: Därför ska du hoppa över gräsklippningen
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.