Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 oktober 2018

Björnar söker skydd – hos människor

Stora tuffa björnhannar är livsfarliga för mindre björnar. Forskare har upptäckt att småbjörnarnas räddning finns nära människan. Där får de vara ifred.

 Unga björnhannar och honor med ungar är extra försiktiga under brunsttiden och vill inte möta stora och farliga björnar.
Unga björnhannar och honor med ungar är extra försiktiga under brunsttiden och vill inte möta stora och farliga björnar. FOTO: Kenneth Johansson

Att björnar drar sig nära hus och människor beror sällan på att de letar mat. Detta är betydligt vanligare i Nordamerika än i Skandinavien. Det säger björnforskare Jon Swenson till P4 Västerbotten.

– Här har björnarna nog att äta i skogen och kommer inte till bebyggelse för att söka mat, säger Jon Swenson.

Nej, björnar söker sig till människan för att få skydd!

Läs också: Så gör du om björnen attackerar

Brunsten en farlig tid

Enligt Jon Swenson sker detta först och främst under björnens brunsttid, som varar ungefär från mitten av maj till slutet av juni. Då ligger unga björnhannar illa till, eftersom stora och dominanta hannar kan döda dem i konkurrensen om honor att para sig med.

De unga björnarna löser detta genom att hålla sig närmare platser där människor bor, även om de inte går tätt inpå husen. Jon Swenson säger att områden med bebyggelse blir säkrare zoner som inte innehåller stora och aggressiva björnhannar.

Honor skyddar ungar

– Vi har haft många studier på detta och det är de stora hanbjörnarna som helst vill hålla sig undan människan, säger Jon Swenson till P4 Västerbotten.

Efter brunsten rör sig de unga björnhannarna bort från bebyggelsen igen.

Även honor med årsungar kan utnyttja dessa områden under parningstiden, för att skydda sina ungar. Dominanta björnhannar försöker döda ungar de inte är far till, för då kommer honan i brunst på 1-2 dagar och hanen kan bli far till nästa kull.

Läs också: Han var 40 meter från björnfamilj – se filmen!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen