Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 april 2019

Björnungarna på Orsa har vaknat

Visst vill man vara med och brottas? Men det får inte ens djurskötarna. Hur gulliga de nya nallarna på Orsa rovdjurspark än är.

I början av januari fick brunbjörnshonan Losa på Orsa rovdjurspark tre ungar, och nu är de äntligen ute och rumlar om. Filmen är tagen genom ett galler in till idet där två av ungarna visade upp sig.

– De har också varit ute och känt lite på snön, och de verkade tycka att det var skönt men också lite otäckt, säger Tomas Bälter, avdelningschef på Orsa rovdjurspark.

Läs också: Se stora björnar njuta av snön

Först kön, sedan namn

De har inga namn ännu, om inte honan har några privata björnnamn förstås, och kommer inte att få några förrän hälsokontroll har gjorts.

– Då tar vi undan honan tillfälligt för att göra hälsokontroll på dem och könsbestämma dem, säger Tomas Bälter.

Inte vana vid människor

Det går alltså inte an ens för djurskötarna att ge sig in i den näpna brottningsmatchen, eller ens klappa ungarna. Tomas Bälter säger att man inte hanterar ungarna mer än absolut nödvändigt. De ska inte bli vana vid människor.

Att de brottas så intensivt förklarar han med att de är som de flesta andra djurungar. Det är en lek där de testar varandra, som en förberedelse på vuxenlivet.

Kanske får flytta

Vad som händer senare med ungarna är inte klart ännu. Kanske får de stanna. Kanske får de flytta till en annan park. Det sköter en samordnare centralt.

När besökare på rovdjursparken kommer att få se ungarna är ännu ej bestämt. Men den som väntar på något gott…

Läs också: Guide: Anlägg potatisland på gräsmattan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen