Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 augusti 2019

Blåsvart björkstekel sprider sig – upptäckt i Falkenberg

Larven angriper björkar och är dödlig för djur att få i sig. Nu har den blåsvarta björkstekeln hittats på Grimsholmen i Falkenberg, vilket är det nordligaste fallet i Sverige hittills.

 De giftiga larverna angriper björklöven och lämnar kvar mittsträngen.
De giftiga larverna angriper björklöven och lämnar kvar mittsträngen. FOTO: Carina Lundin/Arkiv

Blåsvart björkstekel klassas som en ekosystemfara då den innehåller giftet lophyrotomin, vilket är nära besläktat med giftet i vit och lömsk flugsvamp. Larverna äter upp björkbladen för att senare under hösten leta sig ner mot jorden där de blir en fara för marknära djur som hundar, får och getter vid förtäring.

Upptäcktes på 2000-talet

Blåsvart björkstekel är en europeisk inhemsk art som upptäcktes första gången i Sverige på Falsterbohalvön i början av 2000-talet.

– En skadegörare som blåsvart björkstekel måste tas bort innan den är ett problem. Vi varnade för den redan då, men varken Jordbruksverket eller kommunen tyckte det var någon större fara. Nu är den så pass spridd att det inte är meningsfullt att göra någonting. Det går inte att stoppa, säger Gunnar Isacsson, ekolog och expert på insekter på Skogsstyrelsen.

Med åren har den blåsvarta björkstekeln spridit sig långsamt uppåt landet längs kusten. Nu har ett fall upptäckts i Falkenbergs kommun, rapporterar Hallands Nyheter.

Träden klarar sig

 Under sensommaren och hösten letar de sig ner mot gräset.
Under sensommaren och hösten letar de sig ner mot gräset. FOTO: Carina Lundin/Arkiv

Björkarna som blir kalätna har ändå chans att klara sig – larverna äter nämligen inte knopparna.

– Det blir en förlust av näringsämnen men är inget livshotande för björken. Så det är ingen vits med att få panik och ta ner björkarna, säger Gunnar Isacsson.

Läs också: Därför vimlar det av fjärilar i trädgården i år

Lägger ägg på försommaren

Om man ändå är besvärad av larverna och vill ta ner björkarna bör man göra det i juni månad då björkstekeln har lagt äggen.

– Fäller man trädet under sensommaren eller hösten när björksteklarna är nergrävda i jorden flyttar de sig bara och lägger ägg i närliggande björkar.

Bromsas av parasitsteklar

Den blåsvarta björkstekeln är förvisso invasiv, men spridningen bromsas av parasitsteklar.

– När balansen infinner sig så kommer nog det här inte vara något att bekymra sig om. Jämfört med när den först kom till Sverige så förekommer den nu mycket mer sporadiskt och glest på grund av parasitsteklarna, säger Gunnar Isacsson.

Läs också: Carinas trädgård kryllar av giftiga larven

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen