Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 27 oktober 2015

Blinda, suger blod och de har rabies – sant och falskt om fladdermöss

Rädd för att en fladdermus ska komma och bita dig? Det finns många myter kring detta fantastiska lilla djur. Vår lilla lista reder ut begreppen.

FOTO: All over press

1. De attackerar människor

Nej, men vi lockar bland annat myggor och dessa kan i sin tur locka fladdermöss nära oss människor.

Se också: Exklusivt! Hör fladdermössen äta i höstmörkret

2. De attraheras av vita lakan

Nej, men däremot av de insekter som kan dras till ljusa lakan.

3. De har rabies

Här finns ett korn av sanning. Antikroppar mot fladdermusrabies, men inte själva viruset, har hittats hos ett fåtal fladdermöss i Sverige. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt kan enstaka svenska fladdermöss bära på fladdermusrabies.

4. De är blinda

De hittar och fångar byten med hjälp av ekolodsteknik, alltså genom att skicka ut ljudsignaler och med hjälp av ekot bedöma avståndet. Men de kan också se och använder troligen synen till grovorientering när de förflyttar sig längre sträckor.

5. De suger blod

Nix. I Syd- och Centralamerika finns tre arter, varav två tar blod från fåglar. Den tredje går på däggdjur, mest nötkreatur och hästar. De suger inte blod, utan slickar i sig det efter att först ha bitit hål. De drabbade brukar inte märka angreppen.

—–

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen