Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 17 januari

Blodmåne i januari 2019 – allt du behöver veta

Året börjar med en riktigt härlig månförmörkelse. Redan nu i januari är det nämligen dags för en så kallad blodmåne. Här är allt du behöver veta om himlafenomenet!

FOTO: Istock

Det är ett av naturens kanske vackraste fenomen – när månen färgas blodröd. Och redan nu i januari är det dags!

Blodmåne i januari

Måndagen den 21 januari kan vi här i Sverige njuta av en så kallad blodmåne. Om väder och vind tillåter kommer det här bli en månförmörkelse utöver det vanliga eftersom månen dessutom ser större ut än vanligt. Det beror på att månen befinner sig så nära jorden som möjligt i sin omloppsbana, skriver Expressen. Förutom att månen kan se hela 14 procent större ut är den dessutom upp till 30 procent ljusare än normalt.

Läs också: Då infaller de bästa himlafenomenen 2019

Då kan du se blodmånen

Klockan 03.36 på morgonen den 21 januari 2019 till klockan 08.48 kommer blodmånen vara synlig. Maximal effekt inträffar klockan 06.12, skriver Expressen.

Det här är blodmåne

Blodmåne uppkommer då solen och månen ligger i linje med jorden mellan sig, skriver Illustrerad Vetenskap. När månen rör sig in i jordens skugga blockeras solljuset och månen förmörkas. Fenomenet, som har fått det lite kusliga namnet blodmåne, beror på att enbart det röda ljuset från solen kan passera jordens atmosfär och träffa månen.

Läs också: 10 bortglömda trafikregler som kan ge dryga böter

Så ser du blodmånen

 I januari 2019 inträffar en så kallad blodmåne. Här får du veta allt om hur du bäst kan se den!
I januari 2019 inträffar en så kallad blodmåne. Här får du veta allt om hur du bäst kan se den! FOTO: Istock

Det bästa sättet att se månen är att ta sig upp på ett berg eller kulle, alternativt befinna sig på ett stort fält eller vid en sjö. Man behöver dessutom inte någon utrustning för att titta på en månförmörkelse, som man gör med en solförmörkelse då man måste använda skyddsglasögon. Detta eftersom ljuset vid en månförmörkelse är svagare.

Se till att ha fri sikt mot den västra horisonten eftersom förmörkelsen utspelas på relativt låg höjd.

Blåaktig måne

I början och slutet av förmörkelsen kan månen få en blåaktig kant eftersom jordens ozonlager högt uppe i atmosfären absorberar en del av det röda ljuset så att ljuset får en mer blåaktig nyans, skriver Illustrerad Vetenskap.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen