Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 17 december 2019

5 svenska böcker om hållbarhet

Viljan att leva hållbart; återanvända, återbruka och återvinna, ökar i Sverige. En rad nya böcker tar upp ämnet och ger tonvis med inspiration och tips till en mer hållbar vardag. Här är Lands bästa boktips!

Naturföreningens guide till: Ett hållbart liv (2019)

 Vackra illustrationer gör ”Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv” till en lättläst och rolig handbok.
Vackra illustrationer gör ”Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv” till en lättläst och rolig handbok. FOTO: Naturskyddsföreningen

Författare: Johanna Stål

En praktisk handbok med vackra illustrationer som inspirerar till en mer hållbar livsstil. Läsaren får inte mindre än 365 tips i handen – allt från att ändra sin klädkonsumtion, äta mer klimatsmart till att miljösäkra hemmet och semestra på hemmaplan. Boken visar att vi alla kan göra både små och stora saker för att bättre ta hand om vår planet. Tanken är att boken ska vara ett verktyg i vardagen för alla dina olika roller som medmänniska, granne, vän, familjemedlem, anställd, företagare, elev eller aktivist.

Klimatglädje: Åtta utmaningar för ett hållbart liv (2019)

 Författaren Emilia Arvidsson syns ofta i sammanhang där det pratas köpstopp.
Författaren Emilia Arvidsson syns ofta i sammanhang där det pratas köpstopp. FOTO: Mima förlag

Författare: Emilia Arvidsson

Byt ut din klimatångest – mot klimatglädje! Det är budskapet i civilekonomen och köpstoppsinspiratören Emilia Arvidssons debutbok. Hon testar själv åtta förändringar för att ge motivationen att leva gott – och samtidigt hållbart. Vad händer när du lever köpfritt? Hur kan vi se på vattnet i kranen som en av de största gåvorna vi har? Hur känns det att ändra sina matvanor radikalt? Det är frågor som författaren vrider och vänder på med hjälp av Sveriges främsta forskare och experter inom ämnet. Emilia Arvidsson har haft köpstopp sedan 2016 och arbetar för att folkbilda inom klimatfrågan, där hennes fokus är humor, glädje och livskvalitet.

Läs också: Så kan du leva ett mer hållbart liv – 10 handfasta tips

Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft (2019)

 Klimatångest kan vändas till engagemang, det vill ”Gör skillnad!” inspirera till.
Klimatångest kan vändas till engagemang, det vill ”Gör skillnad!” inspirera till. FOTO: Norstedts

Författare: Emma Sundh, Maria Soxbo, Johanna Nilsson

Författarna till denna bok bildade i samband med FN:s klimatrapport som släpptes i oktober 2018 ”Klimatklubben”. Syftet var att vända klimatångesten till engagemang, och i denna bok tar de hjälp av experter, hårda fakta och inspiration för att visa steg för steg hur var och en kan leva ett mer hållbart liv. Boken är riktad till individen med kapitel om bland annat mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn. Kreativa lösningar, tankeväckande möten och checklistor visar på att ett liv med skärpta klimatglasögon kan öppna upp för nya möjligheter i livet.

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till (2019)

 Författaren till ”Det minsta vi kan göra” är meteorologen och MP-politikern Pär Holmgren.
Författaren till ”Det minsta vi kan göra” är meteorologen och MP-politikern Pär Holmgren. FOTO: Ordfront

Författare: Pär Holmgren

I denna bok tar meteorologen Pär Holmgren upp de utmaningar vi står inför när det gäller klimatet och vad vi behöver göra för att ställa om samhället i en hållbar riktning. Holmgren utmanar med frågor som ”varför gör vi inte det vi egentligen vet att vi måste göra?” och redogör för den rejäla omställning som måste till för att inte stanna kvar i det system som försämrar förutsättningarna för liv på jorden. Han förklarar de globala utmaningarna och vikten av såväl politiska beslut som enskilda individers ansvar. Pär Holmgren känns igen som tidigare tv-meteorolog, numera är han Europaparlamentariker för Miljöpartiets räkning.

Läs också: Så dåliga är dina kläder för miljön

Vad håller ni på med? En antologi om klimatet (2019)

 I antologin ”Vad håller vi på med?” om klimatet blandas humor med allvar.
I antologin ”Vad håller vi på med?” om klimatet blandas humor med allvar. FOTO: En bok för alla

Författare: Bl.a. Annika Norlin (Säkert!), Björn Wiman, Greta Thunberg, Mats Söderlund, Ellen Ekman och Inger Edelfeldt

Författare, musiker, poeter, aktivister och serietecknare tar i denna antologi sig an de frågor som väcks inom oss när vi tänker på klimatet. Ångest, överlevnad, skam och hopp – dystopiska berättelser med vrede och frustration blandas med upplyftande fakta och kärlek till vår planet. Tecknade serier skildrar personlig klimatångest och psykologer förklarar varför så många står helt lamslagna inför förändringarna av vårt klimat. Författarna ger även en del praktiska verktyg och Greta Thunbergs tal i FN har fått ett eget kapitel. En bok som tar klimatkrisen på allvar och belyser frågan från olika håll.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen