5 böcker om klimatet till den nyfikne
I det ständiga inflödet av klimatrapportering som vi ser i dagens medielandskap, kan det vara skönt att sjunka ner i fåtöljen med en bok som guidar dig genom ämnet på ett konstruktivt och pedagogiskt sätt. Här är några bra tips på böcker om klimatet!
”Den obeboeliga planeten”
David Wallace-Wells (2019)
Journalisten David Wallace-Wells artikel Den obeboeliga planeten är den mest lästa i New York Magazines historia. I boken, som är en fördjupning av artikeln, försöker han ge en ärlig bild av klimatförändringarnas förödande konsekvenser, som svar på det önsketänkande som han menar velat tona ner efterverkningarna. Det är en framtidsskildring som enligt kritikerna gör läsaren livrädd – men samtidigt hoppfull.
Läs också: 5 svenska böcker om hållbarhet som inspirerar
”Hoppet för klimatet: Så enkelt räddar vi världen”
Johan Ehrenberg (2019)
Det här är en hoppfull bok i en tid när nästan alla texter och utredningar om framtiden handlar om förtvivlan. Johan Ehrenberg är svensk journalist, författare och grundare av ETC Utveckling. Han målar upp en bild av den rena fina värld vi kan lämna över till våra barnbarn. Förklaringen är enkel: Det är du som är hoppet.
Läs också: Inspirerande svenska julhem – kika in!
”Klimatet och omställningen”
Staffan Laestadius (2018)
Vad innebär det egentligen att ta klimatförändringarna på allvar? Det frågar sig Staffan Laestadius, KTH-professor inom industriell utveckling, i boken Klimatet och omställningen, som innehåller konkreta förslag på åtgärder i en omställning som på allvar vill vända den oroväckande utvecklingen.
”Lantbruk, klimat och framtiden”
Bo M I Bengtsson, Susanne Gäre (2019)
I dagens miljödebatt behöver vi inse hur intimt lantbruk, mat, klimat och energi hänger samman. Jordbrukssektorn är avgörande för framtida livsmedel och biobränsle och då gäller det att inse möjligheterna. ”Den gröna sektorn” kan konstruktivt bidra till klimatomställning mot en bättre, fossilfri värld. Bo M I Bengtsson är agronom och professor emeritus i internationella odlingssystem vid SLU och Susanne Gäre är journalist och författare. I boken avvecklar de några myter och visar på 70 konkreta förslag till förändringar och förbättring.
”Den trotsiga jorden: Människans öde i antropocen”
Clive Hamilton (2018)
Den australiske filosofen och samhällsdebattören Clive Hamilton skildrar i denna introduktion till antropocendebatten en ny geologisk epok. Hur kan man betrakta denna nya antropocena verklighet? Hur påverkar den vår bild av oss själva? Och hur ska vi i kunna lära oss ta det planetära ansvar vi förr eller senare måste lära oss ta om vi vill finnas kvar? Hamiltons resonemang kan dessvärre mynna ut i än mer klimatångest, men han påpekar att insikten snarare bör leda till fördjupad självförståelse.
Läs också: Älskade julmat – traditionella favoriter & nya klassiker (recept)
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.