Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 juni 2018

Bristen på grovfoder kan bli värre än i fjol

Många hästägare fick känna på bristen på grovfoder redan i fjol. Nu talar mycket för att den torra försommaren gör läget ännu värre i år.

 Risken för grovfoderbrist är överhängande. Ska det vända krävs att vi har vädrets makter med oss, säger Anders Drottja på LRF.
Risken för grovfoderbrist är överhängande. Ska det vända krävs att vi har vädrets makter med oss, säger Anders Drottja på LRF.

Det varma och torra väder som låg kvar över Sverige i flera veckor under maj och juni var det många soldyrkare som uppskattade. Men alla var inte lika glada. Torkan har med stor sannolikhet gjort att det kommer att bli brist på grovfoder under kommande vinter. Det drabbar lantbrukarna väldigt hårt men även landets alla hästägare kan förmodligen räkna med problem.

Läs också: Så stoppar du masken – och får hästen att må bättre

Från sommar till vinter

– Problemet var att vi gick väldigt snabbt från vinter till sommar. Det gick för snabbt och grödorna började mogna i stället för att växa, säger Anders Drottja på LRF.

Den första skörden blev därför tidigare än normalt och den ihållande torkan har gjort att även en kommande andra skörd lär bli mindre än normalt.

– Man ska aldrig säga aldrig, men det kommer att krävas att alla väderfenomen är med oss framöver om det här inte ska bli ett riktigt dåligt år, säger Drottja.

Läs också: Så gör du isglass till hästen

Inga garantier

På de flesta håll i landet skördas det två eller tre gånger per år, och i södra Sverige kan det också bli fyra skördar. Men torkan gör att det inte finns garantier för lika många skördar i år.

Då djuren behöver sitt grovfoder under vintern kan det i stället bli andra lösningar som får tas till. Det kan då handla om att spannmål skördas för att bli grovfoder, men det är inte heller en bra lösning för lantbrukarna.

– Det kostar pengar i andra änden, då blir du av med intäkter för den skörden, säger Drottja.

Läs också: Så brandsäkrar du stallet

Krävs mycket regn

Även i fjol var det torrt under en del av sommaren, och sedan regnade det mycket i augusti när det var skördedags. Nu hoppas Anders Drottja på regn tidigare i år, annars lär det bli tufft att få fram tillräckligt med grovfoder till kommande vinter.

– Det kommer att krävas väldigt mycket regn, säger han.

Läs också: Släpp slangen – därför ska du INTE vattna torra gräsmattan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen