Så undviker du att bli biten av broms och blinning
Bromsarna kan vara obehagliga för både djur och människor, men det går att minska risken för bett.
Bromsen räknas in under kategorin tvåvingar och är en fluga. Bromsar är blodsugande insekter, som anfaller idisslande däggdjur, hästar och människor. Det är endast honan som suger blod och det gör hon för att kunna utveckla sina ägg. Hannarna lever huvudsakligen av blommors nektar.
Besläktad med styngflugan
Bromsen är besläktad med styngflugan, som är betydligt mer ovanlig, men som också kan ställa till med mer skada hos både djur och människor. Den lägger sina ägg på större djur och kan i vissa fall också spruta in äggen i djurens mun.
– Det är vanligast att renar och älgar drabbas av styngflugan och den kan vara riktigt obehaglig, säger fältentomologen Åke Lindelöw på SLU i Uppsala.
Bromsar extra aktiva i värmen
Bromsar, precis som många andra insekter, trivs bra under varma somrar med hög luftfuktighet, och det gör dessutom att de blir extra aktiva.
Allra mest besvärligt brukar det vara under hög- och sensommaren, intill vatten eller platser där det finns kor och hästar.
– De är obehagliga för både djur och människor och de gör djuren stressade, säger Lindelöw.
Läs också: Så ska du göra med fästingbettet
Det ska du göra med bromsbettet
Om du någon gång har blivit biten av en broms vet du att det gör ont. Och det är inte så konstigt. Precis som myggan sugen bromsen blod, men klipper först upp ett litet hål i huden. Samtidigt sprutar de in ett ämne som kan framkalla allergiska reaktioner.
Bettet kan både klia ordentligt och svullna upp, men i de allra flesta fall innebär det inte någon fara och det brukar gå över av sig själv. För att vara på den säkra sidan kan du rengöra bettet. För lindring kan du badda med en alsolprodukt eller smörja med en lokalbedövande salva. Vid kraftiga symtom kan antihistamin hjälpa. Om du inte har någon av dessa produkter hemma kan du badda med kallt vatten för att kyla ned bettet.
Om svullnad och sår inte lägger sig bör du kontakta din vårdcentral, eftersom bromsbett i ovanliga fall kan orsaka blodförgiftning.
Så skyddar du dig mot bromsar:
Håll dig stilla. Bromsbett undviks bäst genom att man håller sig stilla och tyst om en bromssvärm är i närheten. Många bromsar letar efter mat, så det är bra om man inte luktar som en blomma eller ser ut som en, och undvik färggranna kläder och parfym. Bromsar dras även till svett.
Täck över maten. Lukten från mat attraherar bromsar, så man ska vara försiktig när man lagar mat, äter eller dricker utomhus. Man kan täcka över maten tills att man äter den.
Undvik att gå barfota. Vistas man i ett område där det är risk för bromsbett bör man undvika att gå barfota. Dessutom är det också smart att inte klä sig i lössittande kläder som kan fånga bromsen mellan tyget och kroppen.
Klä dig ljust eller heltäckande. Undvik mörka och blanka tyger i svart och blått, eftersom bromsar dras till dessa. Satsa i stället på ljusa, matta färger. Detta hjälper till viss del, men allra bäst är det med heltäckande kläder oavsett färg.
Håll munnen stängd. Om du kommer in i en svärm tar du ett djupt andetag i stället för att gripas av panik. Rör dig sedan sakta ut ur svärmen utan att röra på armarna. Du bör hålla munnen stängd för att undvika att bli biten i munnen. Om så är möjligt kan du hålla ögonlocken slutna för att minska risken för att bli stucken där.
Myggmedel. Många myggmedel ger även ett visst skydd mot broms.
Om du har stora problem med bromsar på gården eller i hagen finns speciella bromsfällor att köpa och hänga upp.
Källa: Norran.se, Vi i Villa, Naturhistoriska riksmuseet