Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 mars 2017

Bushcraftrörelsen – ett friluftsliv utan en massa prylar – växer snabbt i Sverige

Hur gör man upp eld utan tändstickor? Vad i skogen kan man äta? Och varför sover man så gott på ljung? Kunskap är viktigare än prylar för medlemmarna i föreningen Bushcraft Sverige.

Vi träffas i ett naturområde utanför Lund. Thor Banke tänder elden i en murad uppgjord eldplats i en liten glänta i skogen.

– Mitt eget mål med bushcraft är egentligen att ha tillräckligt mycket kunskap för att vara bekväm och säker i naturen, säger han.

Föreningen Bushcraft Sverige bildades tidigt under 2016 och med ute i skogen är en av medlemmarna, Heléne Thörn. När hennes barn började i scouterna blev hon själv mer och mer intresserad av naturen och vad man kan göra där.

– Det är dig själv och din kunskap det handlar om. Inte en massa prylar, och jag tycker om känslan att veta vad jag ska göra och hur jag kan göra det, säger hon.

Startade på Facebook

Bushcraft Sverige började egentligen som en Facebookgrupp med ovanligt aktiva medlemmar, berättar Thor Banke. Gruppen startade för något år sedan och fick snabbt många medlemmar, i dag har den långt över 2 000.

– På Facebookforumet lägger vi ut bilder och diskuterar händelser och berättar att detta har jag gjort i ­helgen. Med en förening tänkte vi att vi kan göra detta tillsammans också.

Helénes eldpåse med näver (som är lätt att tända med), eldstål, en bit flinta och en så kallad spork eller skaffel (gaffel och sked i ett).
Helénes eldpåse med näver (som är lätt att tända med), eldstål, en bit flinta och en så kallad spork eller skaffel (gaffel och sked i ett).

Finns mycket ätbart i naturen

Det handlar mycket om att lära sig och att föra vidare kunskap om hur man lever i naturen, av naturen. Och det finns mycket att lära, från att tälja skedar och kåsor till att göra kläder av naturmaterial. Vad som går att äta och inte är också viktig kunskap.

– Det finns fantastiskt mycket att äta i naturen och det är fantastiskt vad illa mycket smakar, säger Heléne och skrattar.

Hon är scoutledare och har ­tidigare gått en överlevnadskurs i scouternas regi. När vi går runt i närheten av gläntan i kvällssolen visar de vad olika växter kan vara bra till. Thor Banke berättar om goda bokskott som han plockar och äter som godis under våren. Och hur de på hösten avlöses av frökapslar där ­fröet smakar ungefär som pinjenötter.

– Det var en nioåring som visade mig det och det är det som är så roligt, att man hittar den här kunskapen överallt, säger Thor.

Hallonsnår till te och soppa

I den gröna markvegetationen växer snärjmåra, som enligt Thor är nyttigt för hästar. Heléne Thörn pekar på ett hallonsnår och berättar om hur användbara bladen är till både te och soppa.

Det Thor Banke tycker är det roligaste han gjort hittills inom bushcraft är att tända eld med en så kallad bågdrill, där friktionen hjälper till att skapa glöd. Det är riktigt svårt och för några år sedan trodde han aldrig att han skulle lyckas.

– Det har jag aldrig lyckats med, jag är på flintastadiet nu. Först var det tändstål och sedan flinta. Man utmanar sig själv mer och mer, säger Heléne.

Viktigt att respektera allemansrätten

När de väl fått fyr på elden pratar de lyriskt om hur lugnet sprider sig och att det räcker med att bara sitta och titta in i elden och tälja på en pinne som blir mindre och mindre utan att det blir något av den.

– Att ha en eld framför sig ute i naturen, gärna när det är mörkt och sådär lagom varmt, det är förtrollande. Man bara försvinner in i elden, säger Thor.

När det gäller vad man får och inte får göra i naturen betonar båda att det är fantastiskt med allemansrätten och att det är viktigt att man respekterar den.

– Du klarar dig väldigt långt med allemansrätten. Till eld kan du använda grenar, stubbar och sådant som ligger i naturen. Det enda du inte kan använda är stående träd och vindfällen. Sedan kan man alltid fråga markägaren om man vill göra något därutöver, säger Thor.

Handlar om att hitta likasinnade

Det är hittills en stor övervikt av män inom bushcraft. Men målsättningen är att fler kvinnor ska bli intresserade och engagera sig. För Heléne Thörn handlar det förutom om att få mer kunskap också mycket om att hitta likasinnade att dela sina upplevelser med.

– Att ha ett forum att dela tankar och idéer med och få inspiration av vad andra gör och ibland också kunna säga kolla, kolla vad jag har gjort!

Och det finns mycket som står på listan över vad hon vill lära sig.

– Jag skulle vilja lära mig hur man gör rep av rötter och hur man hittar fatwood.

På svenska kallas det törved och är ett extra kådrikt virke, oftast av tall, som brinner bra.

Thor Banke berättar att sedan han började med bushcraft har upplevelsen av naturen blivit annorlunda.

– Jag har blivit lite tråkig att gå i naturen med för dem som inte är ”frälsta”, säger han och skrattar.

– Ögonen vandrar hela tiden och jag hittar kanske någon svamp, ett träd eller en växt.

Yxan som Heléne Thörn bär med sig har en 12-årig scout tillverkat och gett till henne. Den väger lite vilket Heléne tycker är en fördel.
Yxan som Heléne Thörn bär med sig har en 12-årig scout tillverkat och gett till henne. Den väger lite vilket Heléne tycker är en fördel.

Ljung är bra att sova på

Han berättar om rotvältor som är guld värda för sina kådrika rötter. Sitter stammen kvar får man inte röra dem, lägger han snabbt till.

– Du hittar säkert samma saker i naturen men du tänker kanske inte på vad det är.

Det börjar bli mycket mygg i skogsgläntan och ännu ett tips kommer upp: att hitta trädsvampen 
fnöskticka och lägga på elden, då håller sig myggen borta.

Det handlar mycket om att dela kunskap men det är inte alltid man vet var uppgifterna kommer ifrån. Till exempel söker Thor Banke gärna sin sovplats där det finns mycket ljung som han kan lägga sitt ligg­underlag på.

– Jag vet inte om det är en gammal skröna men det sägs att man sover bättre där för att ångorna som kommer upp från ljungen lugnar ner dig.

– Och det är fjädrande, lägger Heléne till, som också föredrar ligg­underlag och någon form av vindskydd framför tält där hon känner sig instängd.

Innan vi lämnar den nu släckta elden lägger Thor Banke handen över askan för att känna att den är tillräckligt sval och säger:

– Det handlar egentligen om att avskaffa behovet av sakerna i din ryggsäck. Att du kan göra upp en eld och veta vad du kan äta respektive inte äta.

Heléne Thörn tycker om kontrasten mot sitt kontorsjobb.

– Bara att komma ut i naturen i dag i vårt tokstressade samhälle och stänga av allt och bara vara, det är fantastiskt.

Fakta: Kommer från Australien

Den ideella föreningen Bushcraft Sverige bildades i februari 2016. Föreningen vill bevara, utveckla och sprida kunskap om att leva i naturen, av naturen.

Idén kommer ursprungligen från Australien och är stor även i Kanada och USA. Det finns många olika riktningar, allt från att lära sig mer om att leva i naturen och av vad naturen ger till det extrema som att förbereda sig för att överleva en framtida katastrof.

Föreningen Bushcraft Sverige har hittills ett hundratal medlemmar medan dess nätforum har över 2 000 medlemmar. Kommande helg arrangerar föreningen sin första stora sammankomst i Nyköping. På bushcraftsverige.se finns mer information.

Spara

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen