Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 7 juli 2016

Fungerar verkligen myggfällor? Så här säger experten

Hemmabyggda myggfällor, fungerar de? Både ja och nej. Vissa fällor kan fungera, åtminstone i teorin, medan andra bara gör nytta utomlands. Myggexperten Martina Schäfer hjälper till att reda ut begreppen.

Med jämna mellanrum dyker mirakelfällorna upp i nyhetsflödet och alla undrar: Kan man verkligen fånga myggen med enkla fällor man bygger själv?

Med jämna mellanrum dyker mirakelfällorna upp i nyhetsflödet och alla undrar: Kan man verkligen fånga myggen med enkla fällor man bygger själv?

Det är främst två modeller som cirkulerar. Den första är en avkapad pet-flaska där övre delen vänts upp och ner i botten av flaskan så att flygfän kan flyga in men har svårt att hitta ut.

Flaskan fylls sedan med en blandning av socker, vatten och jäst. Tanken är att koldioxiden som bildas ska likna den människor andas ut.

– Det kan nog fungera, i alla fall rent teoretiskt, säger Martina Schäfer, bekämpningsansvarig hos Biologisk Myggkontroll, Nedre Dalälvens Utveckling AB.

Till vardags är hon en av dem som bekämpar besvärliga myggproblem i området och när hon och hennes kollegor ska fånga mygg för forskningssyfte använder de fällor med torris.

– Principen är densamma. Torrisen bildar koldioxid som lockar dit myggen. Där emot kan jag ju inte veta om mängden koldioxid som bildas av jästen i fällan är tillräcklig för att göra skillnad.

Fälla som lurar myggen

Den andra modellen för hembygge är en fälla som ska få myggen att lägga sina ägg på fel ställe.

En burk kläs med en svart strumpa som går runt över kanten en bit ner i burkens insida. Sedan kläms en runt bit finmaskigt nät ner i burken som fylls med vatten.

Tveksamt i Sverige

Tanken är att myggorna ska komma och lägga sina ägg innanför kanten på burken, i den svarta strumpan. När äggen kläcks kryper larverna ner i vattnet under nätet, växer till, kläcks och fastnar nedanför.

– Det där tror jag inte på. Möjligtvis fungerar det i USA där man har myggor som lägger ägg just på kanterna så där. De myggor vi har problem med lägger äggen i fuktig jord i stället, förklarar Martina.

Observanta trädgårdsägare invänder säkert att det visst finns mygg i vattenbyttorna även i Sverige men Martina kan lugna oss alla.

– De mygglarverna kläcks till mygg som inte besvärar oss. De är fågelbitare.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen