Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 2 juni 2021

Campingplatser Sverige favoriter

Att campa är att komma ut i naturen. Land har valt ut 12 campingplatser som tar dig nära speciell och vacker natur, allt från havshorisont till djupa skogar.

Mölle, Skåne

 Den branta och klippiga halvön Kullaberg i norra Skåne inbjuder till spännande och våghalsiga utflykter.
Den branta och klippiga halvön Kullaberg i norra Skåne inbjuder till spännande och våghalsiga utflykter. FOTO: Photosbypatrik

Själva campingområdet ligger inte slående naturskönt (ca 2 km från Mölle), men nära det fantastiska Kullaberg, en jättelik och klippig udde som sticker ut i havet i nordvästra Skåne.

Klippbad, grottor, klättring, dykning, skogsstigar och makalös utsikt över havet. Hur du tur ser du tumlare uppifrån klipporna. I Mölle ordnas också tumlarsafari med båt.

Kristianopel, Blekinge

 I Kristianopel på Blekinges östkust finns gamla befästningsmurar kvar alldeles intill campingplatsen.
I Kristianopel på Blekinges östkust finns gamla befästningsmurar kvar alldeles intill campingplatsen. FOTO: Bildagentur Zoonar GmbH

På en udde i södra Kalmarsund ligger campingen precis innanför den gamla stadsmuren och med havet alldeles utanför. Kristianopel var dansk befästningsstad på 1600-talet, och är nu ett idylliskt litet samhälle med populär seglarhamn.

Här kan man bada och titta på fåglar, men platsens storhet är lugnet och den enastående havskänslan med ”oändlig” horisont.

Mjölknabben, Småland

 Vid den småländska sjön Åsnen finns en stark stam av fiskgjuse.
Vid den småländska sjön Åsnen finns en stark stam av fiskgjuse. FOTO: ullstein bild - imageBROKER

Vid stranden av den stora sjön Åsnen, som till stora delar ligger inom en nybildad nationalpark. Campingen ligger nära nationalparkens huvudentré.

Uthyrning av båt och kanoter. Fiske och fågelskådning med starka stammar av bland annat fiskgjuse och storlom. Även havsörn har börjat häcka vid sjön.

Saltvik, Bohuslän

 På västkusten, som här i Tjurpannans naturreservat, är havet större och saltare än på östkusten.
På västkusten, som här i Tjurpannans naturreservat, är havet större och saltare än på östkusten. FOTO: Anna in Sweden

Utanför Grebbestad i norra Bohuslän. Ligger i havsvik med sandstrand och är omgiven av Tjurpannans naturreservat med klipphällar och hedar. Strålande utsikt över Västerhavet. Båtar uthyres för den som vill utforska småöarna.

Camping Tiveden, Västergötland

 I Tivedens nationalpark i nordligaste Västergötland kan du vandra i gammal skog.
I Tivedens nationalpark i nordligaste Västergötland kan du vandra i gammal skog. FOTO: Krisztian Csatari

Vid den klara sjön Unden, nära Tivedens nationalpark och allra längs norrut i Västergötland. Kanoter, roddbåtar och segelbåtar uthyres. Fiske i Unden och fin vandring i nationalparken med gammal skog och dramatiska klippor.

Läs också: 16 vackra vandringsleder i Sverige

Ekeviken, Fårö, Gotland

 På västsidan av Fårö kan du se solen gå ned i havet.
På västsidan av Fårö kan du se solen gå ned i havet. FOTO: Rolf_52

Stillsam campingplats nära orörd Fårönatur, nästan så långt bort på Fårö man kan komma. Sandstränder och fårhagar. Cykel- och vandringsvägar. Solnedgång i havet.

Glaskogen, Värmland

Campingen ligger centralt i Glaskogens naturreservat mitt emellan de två sjöarna Stora Gla och Övre Gla, i västra Värmland. Cyklar, kanoter och roddbåtar att hyra. 30 mil vandringsleder i reservatet. Fiske i sjöarna.

Hedesunda, Gästrikland

På en långsmal ö i Dalälven mellan Gysinge och Söderfors. Campingägarna är stora fiskeentusiaster, och välkomnar alla som vill fiska gös, gädda och abborre. Båtar uthyres. Även flugfiske efter öring och harr i Gysinge 1,5 mil uppströms Dalälven.

Särna camping, Dalarna

I norra Dalarna, knappt tre mil från Fulufjällets nationalpark. Där finns landets sydligaste kalfjäll, Sveriges högsta vattenfall (Njupeskär) och spår efter naturkatastrofen (enorma regnmängder) i Göljån 1997.

Hölick, Hälsingland

 Hölick utanför Hudiksvall bjuder på vacker natur.
Hölick utanför Hudiksvall bjuder på vacker natur. FOTO: Henk Hulshof

På halvön Hornslandet utanför Hudiksvall. Lyxig camping vid havet, men även för vanliga tältare. Vandringsleder och vacker natur. Den stora attraktionen för naturintresserade är förstås Hölicksgrottorna, ett grottsystem som utgör Europas näst längsta urbergsgrotta. Besöks utan guide. Var beredd på att bli smutsig!

Jormvattnet, Jämtland

Liten familjär camping med fiske som dragplåster. Många fina strömmar och sjöar i vacker fjällnatur att fånga öring, röding och harr i. Roddbåtar och motorbåtar uthyres. Här finns förstås även fin vandring och inte långt till den fantastiska Korallgrottan, som bara får besökas med guide.

Karesuando, Lappland

 I Karesuando, där Sveriges nordligaste campingplats finns, kan du uppleva midnattssolen.
I Karesuando, där Sveriges nordligaste campingplats finns, kan du uppleva midnattssolen. FOTO: tt

Sveriges nordligaste campingplats ligger intill Muonioälven, gränsälv mellan Sverige och Finland. Här finns lugn, midnattssol (slutet maj – mitten juli), bad i gränsälven, fiske och närhet till vildmark. Elva mil till Treriksröset via bilväg på finska sidan.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen