Därför älskar vi småfåglar så mycket!
Blir du varm om hjärtat när du får se en blåmes, koltrast eller svala? Du är inte ensam. Och det finns faktiskt vetenskapliga förklaringar till vår kärlek till fåglar.
Vintern är högsäsong för vår kärlek till fåglar. Vi köper fågelmat och talgbollar för miljoner kronor och som tack får vi chans att titta på fåglarna på nära håll, utanför fönstret.
Har vi tur kan vi bli lite kompisar med dem också. Nicka åt koltrasten som tidigt på morgonen sitter och väntar på en bit äpple.
Småfåglar kommer nära
Eller drömma om att bli en av de lyckliga som får en fågel att äta ur handen på dem.
Om vi inte skaffar kikare och ger oss ut i skog och mark för att titta och lyssna på fåglar. Intresset för fågelskådning ökar stort, särskilt bland kvinnor.
Enligt en studie som ett hörselteknikföretag gjorde är svenskarnas absoluta favoritljud småfåglarnas sång om våren.
Läs också: 10 fina fågelgäster – och deras favoritmat
Svalan är älskad
Men varför är vi så fascinerade av fåglar?
Det har flera forskare försökt ta reda på, bland andra den brittiske författaren och fågelkännaren Mark Cocker. Han intervjuade 650 personer från 81 länder om deras relation till fåglar – och slogs av likheten i svaren.
Som att kärleken till vissa fåglar nästan verkar vara nedärvd, som till svalan till exempel. Den tycks vara älskad världen över, av alla från argentinska arbetare som inte vill störa häckande svalor, till brittiska familjer som har smeknamn på årets första svala.
Känslomässigt med fåglar
Mark Cocker fann också att människor ofta förknippar fåglar med något känslomässigt eller mystiskt. Många hade personliga historier att berätta som involverade fåglar och som sågs som någon form av omen eller tecken.
För fyra år sedan gjordes en mindre studie vid Umeå universitet om varför människor är intresserade av fåglar. Bakom den står Magnus Dalebjörk, som då studerade till naturguide.
Han intervjuade 166 personer, kvinnor och män i olika åldrar. På frågan om vad fåglar ”ger dem” svarade de flesta avkoppling och nöje.
Att mata fåglar var det vanligaste sättet att få kontakt med fåglar och fågelskådning näst vanligast.
Andlig upplevelse
På frågan vad man associerar med fåglar svarade 66 procent fågelsång och 7 procent valde svarsalternativet ”uppenbarelse”.
Och det sistnämnda – att intresset och kontakten med naturen och vilda fåglar har en andlig dimension – har flera tidigare studier visat.
Bland annat en studie om hur svenskar klarar en allvarlig kris, som en cancersjukdom. Enligt den var vistelse i naturen den mest andligt stärkande metoden och därefter att lyssna på naturljud som fågelsång och vind.
Fåglar fantasieggande djur
Fåglar ger oss också en känsla av vördnad och fascination för naturens komplexitet.
Som Lands naturreporter och fågelskådare Håkan Steen säger:
– Fåglar är intressanta och fantasieggande djur. Tänk bara att den lilla flugsnapparen i ens holk varit hela vägen till Afrika och vänt, säger han.
Läs också: Så hindrar du fåglar från att krocka med dina fönster!
Kontakt med det vilda
En annan teori är att fåglar är de enda vilda djur som många av oss kommer i kontakt med, även när vi bor i en stad.
– Fåglar finns så gott som överallt året runt, så man ser och hör alltså fåglar ofta. Så är det inte i lika hög grad med till exempel vilda däggdjur, säger Håkan Steen.
Finns i ens närhet
Dessutom kan vi få närkontakt med vilda fåglar genom att mata dem och se hur tacksamt de kommer till fågelbordet, menar han.
Själv är han väldigt intresserad av fåglar och tar varje tillfälle att fågelskåda i naturen.
– Det är väl just att de finns nästan överallt och att variationen är så stor, med allt från vanliga talgoxar till extremt exklusiva fjällugglor. Och att de är så rörliga, vilket betyder att väldigt sällsynta fåglar kan dimpa ner nära en i princip närsomhelst, säger Håkan Steen.
Läs också: Ovanliga tallbiten strömmar ner över landet – passa på att fågelskåda!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.