Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 november 2018

Därför är spindeln din ekologiska superhjälte

De är giftiga, har ögon i nacken och ett par ben i reserv. Spindlarnas superkrafter kan vara skrämmande men är till stor nytta för oss människor.

 Spindlar är både rovdjur och skadedjursbekämpare – ett kryp att hålla sig väl med.
Spindlar är både rovdjur och skadedjursbekämpare – ett kryp att hålla sig väl med. FOTO: Mostphotos

Spindlar hör till världens vanligaste rovdjur, åtminstone på land. På ett hektar åkermark kan det finnas tre miljoner spindlar. Alla tillverkar silke men alla fångar inte sina byten med nät.

Jaktmetoderna är många, från hjulspindlarnas välbekanta nät som fångar flygande insekter till de alerta små hoppspindlarnas smygjakt. De använder silket för att göra en säkerhetslina som släpar efter dem och stabiliserar hoppen.

– Hoppspindlar kan hoppa tjugo gånger sin egen längd och det från stillastående! De jagar ungefär som katter, smyger fram och hoppar på sina byten, berättar spindelexperten Kajsa Mellbrand, ekolog på Länsstyrelsen i Sörmland och som har startat Facebookgruppen ”Spindelnätet” (extern länk) och en webbplats (extern länk) för att sprida kunskapen om spindlar.

Läs också: Djuren som överlever kackerlackan i ett kärnvapenkrig

Har bästa synen

 Hoppspindeln har 360 graders synfält och ser mycket bra, till skillnad från många andra spindlar.
Hoppspindeln har 360 graders synfält och ser mycket bra, till skillnad från många andra spindlar. FOTO: Mostphotos

Hoppspindlarna inte bara har den bästa synen av alla spindlar utan också hör till dem som ser bäst av alla leddjur. De åtta ögonen sitter i en krans runt huvudet så att de har 360 graders synfält.

– Annars ser de flesta spindlar ganska dåligt. De går framför allt på vibrationer som de känner av med benen, säger Kajsa.

Spindlarnas åtta ben är mycket användbara. Förutom att springa, fästa trådar och hantera byten känner de lukt och smak med särskilda receptorer på frambenen. Dessutom skulle man kunna säga att spindlar har ett par ben i reserv.

Läs också: Förbluffande! Det här visste du (säkert) inte om spindlar (LRF Premium)

Klarar benförlust

De kan spinna nät lika bra som vanligt även om de mister ett eller två ben och klarar sig oftast fint även om de förlorar ännu fler. I likhet med en del ödlor som kan tappa svansen för att komma undan ett rovdjur kan spindlar därför offra ett ben. För spindlar är inte bara rovdjur – de är också byten för andra spindlar, fåglar, näbbmöss och andra smådjur.

– Tack vare en försvagad led närmast kroppen går benet av om ett rovdjur griper tag i det och spindeln rycker sig loss. Spindeln kan också själv rycka bort ett skadat ben.

Läs också: Därför är spindeln bäst – äter tonvis med skadeinsekter

Oftast inte farliga

Deras respektingivande utseende, effektiva dödsfällor och det faktum att de dödar sina byten med gift gör att kan man förstå att spindlar kan skrämmas. Men det är inte många som kan innebära någon verklig fara för oss människor.

– Det är bara en handfull av världens 46 000 arter som har ett så starkt gift att de kan vara farliga för oss och i Sverige finns inga farliga

spindlar alls, säger Kajsa Mellbrand, som själv blivit biten några gånger utan att det lett till några problem.

– Spindlar bits sällan om de inte blir väldigt provocerade. Det finns ett par svenska arter som skulle kunna åstadkomma ett bett som kan jämföras med en getings. Men jag känner inte till att det skulle ha hänt någon gång.

Är superhjältar

Ur mänsklig synvinkel är spindlar inte några potentiella skurkar utan snarare superhjältar med en viktig uppgift, att bevara balansen i ekosystemen.

– Spindlar är ofta vad man kallar densitetsberoende rovdjur, det vill säga de äter de byten det finns mest av, förklarar Kajsa.

Eftersom de är så många och finns nästan överallt innebär det att spindlar har en balanserande effekt i naturen genom att motverka att vissa arter exploderar i antal – något som även gör dem till viktiga skadedjursbekämpare.

– Det finns många spindlar som klarar sig både i och omkring våra hem. Eftersom de äter andra små- kryp kan man se dem som gratis skadedjursbekämpning, säger Kajsa Mellbrand.

Läs också: Därför ska du inte ha ihjäl spindlar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen