Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 30 december 2016

Därför blir just labradorer så lätt feta

Tycker du dig ha sett särskilt många överviktiga labradorer? Du har inte fel. Den hundrasen har extra lätt att lägga på hullet. Och forskarna vet varför.

Bild 1/2
Bild 2/2

Allt fler hundar blir överviktiga och i vissa länder beräknas nästan 60 procent drabbade.

Men alla raser har inte lika lätt för att lägga på hullet. Labradorer har visat sig ha lättare att bli runda och orsaken till det har gjort svenska och brittiska forskare nyfikna.

Saknar aptitreglerande gen

I ett samarbete mellan Cambridge i England, SLU och Uppsala universitet i Sverige undersöktes drygt 300 labrador retrievers och jämfördes med 39 andra hundraser.

Det visade sig att en del labradorer saknar en liten del av en viss aptitreglerande gen. Denna mutation upptäcktes också hos flatcoated retriever, som är en nära släkting till labradoren, men inte hos andra undersökta raser.

Forskarna kunde se ett samband mellan mutationen och ökad fetma och ökat foderintresse. Genförändringen var dessutom vanligare hos arbetande hundar, till exempel ledarhundar, och teorin är att hundar med mutationen är lättare att träna och belöna.

Ta hjälp av veterinär

Du som vill få din hund att gå ned i vikt bör rådgöra med en veterinär. Hos veterinären kan du också köpa lämpligt foder som innehåller allt hunden behöver, men med mindre energi.

Att bara ge mindre av den vanliga hundmaten är inte en bra lösning. Mer motion och mindre godis är dock bra, precis som för oss människor.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen