Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 maj 2018

Därför blir korna så spralliga på kosläppet

Så här års vallfärdar svenska folket för att titta på kosläpp. Men varför blir egentligen korna så till sig när de springer ut i hagen?

 Lycklig ko på kosläpp.
Lycklig ko på kosläpp. FOTO: Mostphotos

Våren är kosläppens tid. Över hela Sverige kommer människor till bondgårdar för att titta på när korna släpps ut efter vintern. Men varför blir korna egentligen så spralliga när de släpps ut?

Linda Keeling, professor vid enheten för djurskydd vid Sveriges Lantbruksuniversitet, menar att den främsta förklaringen finns i djurens naturliga beteende. Korna som har stått inne hela vintern har inte kunnat utföra sitt naturliga beteende fullt ut.

– Det är svårt att springa på betong för en stor ko som behöver ett visst utrymme för att kunna göra det, säger hon till SVT Nyheter.

Läs också: 9 skäl att älska den svenska mjölken

Därför pressar korna huvudena mot varandra

Forskning visar att kornas uppspelta uppträdande när de får komma ut på vårkanten är kopplat till väldigt positiva känslor för djuren. Enligt Linda Keeling är det också en chans för dem att etablera en tydlig hierarki i flocken.

– De träffar andra kor som de inte interagerat med inne i huset och får chansen att etablera en rangordning. Därför ser man att de pressar huvudena mot varandra. De provar vem som är dominant, berättar hon.

Läs också: Dags att boka plats på årets kosläpp – så gör du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen