Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 mars

Därför får spetten inte ont i skallen

Storkonsument av huvudvärkspiller? Nej, våra hackspettar klarar sig bra med mjukt skallben och lite specialmuskler.

 Större hackspett är vår vanligaste hackspett och den vi oftast ser och hör. Detta är en hane, vilket syns på den röda fläcken i nacken.
Större hackspett är vår vanligaste hackspett och den vi oftast ser och hör. Detta är en hane, vilket syns på den röda fläcken i nacken.

Säkert har du sett en hackspett leta mat någon gång. Dessa hårdingar hackar gärna i träd för att hitta insektslarver, insekter och andra småkryp innanför barken eller inne i veden. Träden ska gärna vara döda eller döende.

Läs också: Sveriges alla hackspettar

För mat och revir

Det är en klart tuff syssla att drämma skallen i ett träd för att få något i magen. Och frågan är hur fågeln klarar det utan att få hjärnskador.

På våren utsätter den sin arma skalle för fler dundrande utmaningar. När hackspettar slår sina revirtrumningar kommer vissa arter upp i mer än 20 slag per sekund. Dessa hack är dock inte så hårda som när den ska ta sig in i trä för att leta mat eller för att hacka ut ett bohål.

Läs också: Ugglor i Sverige – så känner du igen dem

Muskler runt hjärnan

Men lugn, hackspettar klarar allt detta. Som skydd mot hjärnskador har de flera typer av stötdämpare i skallen. Dels är hjärnan inbäddad i mjuk och seg benvävnad. Dels finns muskler runt hjärnan som drar ihop sig vid slaget och tar upp en del av kraften.

Dessutom gör den sina hårda hackande rörelser alldeles rakt för att undvika rotationsskador, efter att kanske ha siktat in sig med några lättare hack. Den blundar också automatiskt för att hålla ögonen i stilla läge.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen