Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 maj 2018

Därför gör nässlor så ont!

Injektionsnålar som av glas och fiffigt sammansatta kemikalier som bränns. Nässlan vill skrämma bort dig och gör det med stil.

 Obehaglig precision ligger bakom varje röd prick på armen.
Obehaglig precision ligger bakom varje röd prick på armen. FOTO: IBL

Nässlan är en skicklig ingenjör och kemist på samma gång. Det du känner som brännande och kliande prickar på huden är en mekanism som är mycket mer invecklad än den ser ut att vara.

Nässlans uppbyggnad

 Giftkörtel med kiselcell. Fiffigt uppåtriktad för att sikta rätt.
Giftkörtel med kiselcell. Fiffigt uppåtriktad för att sikta rätt. FOTO: IBL

Nässlan vill inte bli nerklippt eller uppäten, därför har den byggt ett effektivt försvar.

Går man riktigt nära avslöjas en sylvass arsenal av kemiska vapen. Varje litet brännande hår består av tre delar. I botten en giftkörtel, ovanpå den står sedan en enda ihålig cell tillverkad av kisel. Kiselnålen avslutas med en liten knopp.

Nässlan har vass udd

Kisel är samma ämne som sand, hårt och vasst som glas. När läkarna behöver en riktigt liten injektionsnål, till exempel för att penetrera en enda cell i ett mikroskop, värms ett tunt glasrör så att änden smälter. Sedan dras glasmassan ut tills änden blir så smal att den går av. Resultatet blir en ultratunn glasnål med en avbruten vass udd.

Nässlan jobbar på samma sätt. När du kommer åt nässlan bryter du av den lilla knoppen längst ut på nålen så att det bildas en sned, vass udd.

Udden tränger in i huden och taggen injicerar en cocktail av bränniga ämnen. Ofta går hela härligheten av så att både nål och giftkörtel följer med när du går.

 Ampullens topp. Den lilla knoppen bryts av och brottytan blir vass.
Ampullens topp. Den lilla knoppen bryts av och brottytan blir vass. FOTO: IBL

Nässlan innehåller histamin

Kemin bakom nässlans vapen kan tyckas vara nästan illvilligt välanpassad för ändamålet. Den innehåller ämnen som din kropp redan använder.

Läs också: Gör eget stärkande nässelvatten

Histaminet är det som får huden att svullna och bli röd när kroppen utsätts för något den vill bli av med, till exempel något du är allergisk mot. Acetylkolin är ett ämne som nerverna använder för att skicka impulser mellan varandra och serotonin orsakar irritation och smärta.

Oxalsyra, myrsyra och vinsyra

De tre kroppsegna substanserna förklarar varför nässlan gör så ont just när den stuckit dig men hur det kan fortsätta gör ont så länge är inte riktigt utrett än.

Forskarna gissar på att mixen spetsats med oxalsyra, myrsyra och vinsyra och att syrorna ger längre effekt.

Läs också: Bränt dig på en brännässla? Här är knepet som faktiskt fungerar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen