Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 februari 2018

Därför heter flyghavren flyghavre

Den kan inte flyga, ända kallas den flyghavre. Det ökända ogräset har sitt eget sätt att ta sig fram.

 Flyghavren sprider sig på ett nästan magiskt sätt.
Flyghavren sprider sig på ett nästan magiskt sätt. FOTO: Science Photo Library /IBL BildbyrÂ

Flyghavren är ett ökänt ogräs som jagas aktivt eftersom den kan invadera fält helt, konkurrera med spannmål och sänka värdet på skörden.

Att den kallas just flyghavre kan bero på det faktum att kärnorna är lättare än annan havre. De lätta kärnorna skakar lätt högst upp i spannmålshögen så att de lätt blåser av en transport men framför allt beror namnet på flyghavrens nästan magiska förmåga att förflytta sig.

Flyghavren kan nämligen gå och hittas därför långt från den plats där plantan grott. Varje kärna har två långa agnar delvis täckta av hår i spiralform. Håren sväller och dras ihop när de utsätts för fukt och torkar ut.

När daggen väter flyghavren rätas ”benet” ut och drar ihop sig när solen får fukten att torka ut.

Det får agnarna att fungera som ett slags ben som kan borra ner fröet i jorden så att det planterar sig självt men också få fröet att fortsätta framåt.

När luttrade bönder hittade flyghavre långt inne mellan timmerstockarna i ladans väggar var det lätt att tro att de rackarna flugit dit.

Läs också: Giftiga växten du ska se upp med i hästhagen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen