Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 april 2019

Därför lockas mygg till svettlukt

Att sitta still kan vara illa nog. Men kroppsarbetar du ute på sommaren blir du rena myggmagneten. Äntligen får vi veta varför.

 ”Här luktar det mjölksyra! Här sticker jag gärna!”, sa myggan.
”Här luktar det mjölksyra! Här sticker jag gärna!”, sa myggan. FOTO: shutterstock

Den som svettas får fler myggbett, det har väl alla märkt. Och nu vet forskarna varför. Det är mjölksyran i svettutdunstningarna som myggan känner av och attraheras av.

Forskare på Lunds universitet samt i USA ligger bakom en studie på myggor där doftreceptorn på myggans antenner undersöktes.

Läs också: Svidknotten – sommarens gissel

Kan leda till bättre myggmedel

Med genteknik tog de bort myggors förmåga att känna doften av mjölksyra. Detta sänkte myggornas aktivitet till ungefär hälften.

Det här kan vara ett steg på vägen mot mer effektiva myggmedel.

”Genom att tillsätta dofter som maskerar lukten av mjölksyra kan människor ”försvinna” ur myggornas synfält, även när de svettas”, säger Marcus Stensmyr i ett pressmeddelande.

Fynden gynnar kamp mot sjukdomar

Forskarnas mål är att framställa en sammansatt doft som effektivt ska skydda mot myggbett. Detta kan betyda mycket för kampen mot myggburna sjukdomar som malaria, gula febern, denguefeber och zikavirusinfektion.

Att myggor även attraheras av koldioxid i vår utandningsluft är känt sedan tidigare.

Läs också: Karin har aldrig blivit myggbiten

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen