Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 april 2019

Därför lockas mygg till svettlukt

Att sitta still kan vara illa nog. Men kroppsarbetar du ute på sommaren blir du rena myggmagneten. Äntligen får vi veta varför.

 ”Här luktar det mjölksyra! Här sticker jag gärna!”, sa myggan.
”Här luktar det mjölksyra! Här sticker jag gärna!”, sa myggan. FOTO: shutterstock

Den som svettas får fler myggbett, det har väl alla märkt. Och nu vet forskarna varför. Det är mjölksyran i svettutdunstningarna som myggan känner av och attraheras av.

Forskare på Lunds universitet samt i USA ligger bakom en studie på myggor där doftreceptorn på myggans antenner undersöktes.

Läs också: Svidknotten – sommarens gissel

Kan leda till bättre myggmedel

Med genteknik tog de bort myggors förmåga att känna doften av mjölksyra. Detta sänkte myggornas aktivitet till ungefär hälften.

Det här kan vara ett steg på vägen mot mer effektiva myggmedel.

”Genom att tillsätta dofter som maskerar lukten av mjölksyra kan människor ”försvinna” ur myggornas synfält, även när de svettas”, säger Marcus Stensmyr i ett pressmeddelande.

Fynden gynnar kamp mot sjukdomar

Forskarnas mål är att framställa en sammansatt doft som effektivt ska skydda mot myggbett. Detta kan betyda mycket för kampen mot myggburna sjukdomar som malaria, gula febern, denguefeber och zikavirusinfektion.

Att myggor även attraheras av koldioxid i vår utandningsluft är känt sedan tidigare.

Läs också: Karin har aldrig blivit myggbiten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen