Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 9 mars 2017

Därför slickar hundar människor – 6 möjliga skäl

Så fort valpen föds slickar mamman den intensivt för att den ska andas. Med ett sådant välkomnande är det inte konstigt att slickandet är en viktig del i en hunds liv. Men varför slickar de oss människor?

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Kommunikation

Foto: Istock
Foto: Istock

Hundar slickar människor för att kommunicera. Men budskapen kan variera: ”Hej, vad kul att du är hemma igen!” eller ”Kolla vilket fint hål jag tuggat i soffkudden!”. Eller kanske: ”Vi hör ihop och jag vet att det är du som bestämmer.”

2. Matdags

hundslick
Foto: Istock

I djurvärlden när mamman varit ute och jagat föda kommer hon ofta tillbaka till ungarna och spyr upp det hon ätit, lagom halvsmält för att passa de små. Avvanda valpar slickar ofta mammans mun när det är hungriga. Så när hundar slickar oss människor i ansiktet, speciellt runt munnen, är det kanske inte kärleksfulla pussar det är fråga om utan en uppmaning: ”Jag är hungrig, spy upp något åt mig!”.

3. Utforskning

hundnord

Hundar använder tungan för att undersöka världen. Och det kan lika gärna gälla att bekanta sig med en ny människa. Många som träffar en hund första gången får handen undersökt av en nyfiken nos och tunga.

4. Uppmärksamhet

Land.se listar sex anledning till varför hunden slickas.
Foto: Istock

Människor som blir slickade av en hund reagerar olika. En del med avsky, med de flesta med glädje. Kanske genom att klia hunden bakom örat. Slickandet får alltså trevliga följder. Ett bra sätt att få igång husse eller matte som sitter klistrade framför teven.
”Jag slickar, alltså finns jag.”

5. Slicka såren

 

Hundars tungor dras till sår. Att de slickat sina egna och även människors sår har man vetat sedan antiken. Ända fram till medeltiden tränade man faktiskt hundar att slicka sår för att de skulle läka. Om du gör dig illa på hundpromenaden visar din hund stor nyfikenhet.

6. Tillgivenhet och godkännande

Foto: Istock
Foto: Istock

Hunden ligger bredvid dig i soffan och du kliar den lite bakom örat. Snart kanske den vrider sig runt för att bli kliad på magen också, eller lyfter på ett ben för att du ska klia där. Som svar slickar den din hand eller arm, som ett sätt att säga: ”Vi hör ihop och det du gör är mer än okej.” Kanske inte ett bevis på kärlek men väl på tillfredsställelse.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen