Så ofta tappar älgar sina horn
Har alla älgar horn? När ramlar hornen av? Varför hittar man aldrig älghorn i skogen? Land har svaren.
Tänk dig en älg. Troligen ser du framför dig ett ståtligt djur med stora och taggiga horn. Och visst, så ser en del älgtjurar ut under sensommar och höst. Men under det mesta av vintern saknar tjuren horn, och älgkon har aldrig horn.
Hornen börjar växa ut tidigt på våren. De växer från de så kallade rosenstockarna, alltså två benutskott som sitter mellan ögat och örat på var sin sida om älgtjurens huvud.
Läs även: Klimatförändringar kan hota älgen
Skyddande hud runt hornen
Tillväxten går fort och i slutet av sommaren har hornen växt färdigt. Mot buskar och träd fejar tjurarna sedan av den så kallade basthuden som skyddat under tillväxten.
Hornen kan vara av två olika typer. Skovelhorn (palmata horn) är som skovlar med taggar på. Stånghorn (cervina horn) liknar grenar med långa spetsar. Stånghorn är vanligast i södra Sverige och omvänt är skovelhorn vanligast i norr.
Först större horn – sedan mindre
Unga tjurar har små horn. De blir större och får fler taggar för varje gång de växer ut, och är som störst på 6-12 år gamla älgar. Sedan blir de mindre och antalet taggar minskar för varje utväxt.
År 2010 fälldes en tjur med 32 taggar norr om Arjeplog i Lappland. Detta är så vitt man vet svenskt rekord när det gäller antalet taggar på en fälld älg.
Läs även: Blir älgen berusad av fallfrukt?
Älghornen faller av på hösten
Under brunsten i september-oktober gäller det för tjurarna att visa styrka och status och då är stora horn viktiga, både för uppvisning och vid strider mellan tjurarna.
I slutet av hösten faller hornen av. De lossnar när en zon just ovanför rosenstocken luckras upp. Stora horn faller lättare på grund av tyngden. Yngre tjurar med mindre horn fäller hornen först i januari-februari.
Gnags av sorkar
Varför är då inte skogarna fulla av fällda älghorn under våren? Jo, de bryts ned och blir näring åt en mängd olika organismer. Skogssorkar och andra smågnagare är särskilt flinka att gnaga i sig av hornen. Även maskar, insekter och svampar hjälper till med nedbrytningen.
Vill du själv hitta älghorn bör du ge dig ut och leta på vintern.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.