Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 27 april

Så ofta tappar älgar sina horn

Har alla älgar horn? När ramlar hornen av? Varför hittar man aldrig älghorn i skogen? Land har svaren.

 Cervina horn med åtta taggar har denna älg. Nästa år kommer de nya utväxande hornen större och ha fler taggar. Skovelliknande horn kallas palmata horn.
Cervina horn med åtta taggar har denna älg. Nästa år kommer de nya utväxande hornen större och ha fler taggar. Skovelliknande horn kallas palmata horn. FOTO: tt

Tänk dig en älg. Troligen ser du framför dig ett ståtligt djur med stora och taggiga horn. Och visst, så ser en del älgtjurar ut under sensommar och höst. Men under det mesta av vintern saknar tjuren horn, och älgkon har aldrig horn.

Hornen börjar växa ut tidigt på våren. De växer från de så kallade rosenstockarna, alltså två benutskott som sitter mellan ögat och örat på var sin sida om älgtjurens huvud.

Läs även: Klimatförändringar kan hota älgen

Skyddande hud runt hornen

Tillväxten går fort och i slutet av sommaren har hornen växt färdigt. Mot buskar och träd fejar tjurarna sedan av den så kallade basthuden som skyddat under tillväxten.

Hornen kan vara av två olika typer. Skovelhorn (palmata horn) är som skovlar med taggar på. Stånghorn (cervina horn) liknar grenar med långa spetsar. Stånghorn är vanligast i södra Sverige och omvänt är skovelhorn vanligast i norr.

Först större horn – sedan mindre

Unga tjurar har små horn. De blir större och får fler taggar för varje gång de växer ut, och är som störst på 6-12 år gamla älgar. Sedan blir de mindre och antalet taggar minskar för varje utväxt.

År 2010 fälldes en tjur med 32 taggar norr om Arjeplog i Lappland. Detta är så vitt man vet svenskt rekord när det gäller antalet taggar på en fälld älg.

Läs även: Blir älgen berusad av fallfrukt?

Älghornen faller av på hösten

Under brunsten i september-oktober gäller det för tjurarna att visa styrka och status och då är stora horn viktiga, både för uppvisning och vid strider mellan tjurarna.

I slutet av hösten faller hornen av. De lossnar när en zon just ovanför rosenstocken luckras upp. Stora horn faller lättare på grund av tyngden. Yngre tjurar med mindre horn fäller hornen först i januari-februari.

Gnags av sorkar

Varför är då inte skogarna fulla av fällda älghorn under våren? Jo, de bryts ned och blir näring åt en mängd olika organismer. Skogssorkar och andra smågnagare är särskilt flinka att gnaga i sig av hornen. Även maskar, insekter och svampar hjälper till med nedbrytningen.

Vill du själv hitta älghorn bör du ge dig ut och leta på vintern.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen