Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 juli 2018

De svenska växtzonerna förflyttas

De svenska växtzonerna förflyttas norrut en meter per timme. Det skapar stora utmaningar för den svenska skogsindustrin.

 Det som planteras nu kommer att leva i ett helt annat klimat än det vi har i dag. Det är en av utmaningarna för svensk skogsindustri framöver.
Det som planteras nu kommer att leva i ett helt annat klimat än det vi har i dag. Det är en av utmaningarna för svensk skogsindustri framöver. FOTO: Istock

Det svenska klimatet förändras snabbt. Våra växtzoner förflyttas cirka en meter per timme eller runt en mil per år just nu, och det påverkar en hel del när det gäller skogsnäringen.

– Det är absolut allvarligt och får konsekvenser, säger Marie Wickberg, kommunikationschef på Mellanskog.

Milda vintrar försvårar

Det är flera stora utmaningar som skogsbranschen står inför, både när det gäller nutid och framtid. Milda vintrar gör det svårare att ta sig fram med maskiner och med lägre grundvattennivåer och torka ökar riskerna med skogsbränder.

– Vi behöver rusta oss för sådana här förändringar och jobbar mycket med det, det här är centrala frågor för oss, säger Wickberg.

Läs också: Ekarna mår dåligt – men kommer att repa sig

Risk för nya skadeinsekter

 Marie Wickberg på Mellanskog ser både utmaningar och möjligheter när våra växtzoner förändras.
Marie Wickberg på Mellanskog ser både utmaningar och möjligheter när våra växtzoner förändras. FOTO: Therese Asplund

Marie Wickberg lyfter också fram skadeinsekter som ett problem som riskerar att bara bli större.

– Vi vet ju inte exakt vad som händer. Med ett varmare klimat kan det dyka upp skadeinsekter som vi inte har en aning om idag. Även när det gäller nyplanteringar finns det utmaningar. Det vi planterar i dag kommer att leva i ett helt annat klimat än det vi har i dag.

Läs också: Krönika: Mot klimatet beter vi oss som missbrukare

Utmaning för planteringarna

Just planteringen är en utmaning då ingen vet hur utvecklingen kommer att ske i detalj.

– Det är viktigt att tänka på vilka råd vi kan gå ut med. Vi säger i dag att man inte ska lägga alla äggen i samma korg. Det är till exempel klokt att plantera olika typer av träd, säger Wickberg.

Men hon ser också möjligheter för branschen i samband med klimatförändringarna. Trä är ett bra alternativ till många av dagens produkter.

– Det vi gör i plast i dag kommer att gå att göra i trä i framtiden. Vi har utmaningar men vi ser också möjligheter, avslutar Wickberg.

Läs också: Varmt klimat hotar vår kära al

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen